Vi e i Begynnelsen av Mai, båndtvangen har allerede vart over en 1 mnd, så dyre og fuglelivet ska få kose seg og føre sine gener videre i fred, uten forstyrrelser ifra våre fire beinte venner! Me all det dyre og fuglelivet, følger det også me en del «uting» som gjør store konsekvenser for bl.a bønder.. Da tenker eg på all den Gåsa som skal forbi, eller som hekker her, di kan gjøre en del skader på vollene dems på vårparten. På grunnlag av det kan det søkes skadefelling på Gås, for å hindre di store ødeleggelsene!

 

På Lyngen er det skadefelling på Gåsa, Robert som bor der kjenner jo en del folk, så vi har fått tillatelse til å jakte på noen jorder hos en bonde. Vi har tilbrakt noen timer der, både på smygjakt og mange timers venting og sitte i ro jakt! Med oss har vi hadt Irsk Setteren Sarafjellets Fit-For-Fight som apporterende hund. Ho e godt vandt med denne form for jakt, å har vært til god hjelp flere ganger.

 

Første kvelden vi sku fære på skadefelling, så virket alt så jækla enkelt! Vi gikk på helt åpent område, uten å smyge oss, innpå flere Gåser. La oss ned på rundt 100 meter, å di orska så vitt å gløtte på oss. Tænkte att vi kommer tell å fylle frysarn for hele slækta vist det va sån her Gåsejakta ska være på Vårparten! Uansett- vi la oss ned, hadde god annlegg og trygg bakgrunn, å fyrte av skudd begge to, MÆN INGEN DATT! Ka farsken! Va det vinden, eller va vi så jækla dårlig å skyte? Vi begge to skjemtes, også for att vi viste Bonden skjøl satt i stuevinduet å kikra og følgte med på jakta. Vi gikk inn te skogkanten på en voll, vi nådde ikke sitte der mange sekundan før det kom ett par med Gås. Å di landet på Jordet 80 meter ifra oss.. Vi sku prøve igjen, å tok all forholdsregler, vinden, puste , ligge komfortabel osv osv.. vi telte, 1 , 2 , BOM!!! IGJENN!! Nei, da va det bare pakke sammen, å vi gikk me haln imællom beinan tilbake te bilen, dær bonden sto å venta på oss 😀

 

Dagen etterpå, så skaut vi inn Riflene vårres! Å det va jo ikke rart man ikke traff.. Min Rifle gikk 15 cm over, og Robert sin gikk 15 cm te høyre.. Vi fikk justert det på femkroningen på hundre meter, å va me bedre mot te kveldens gåsejakt økt!

 

Det va som vanlig en hel gjeng med Gås som satt og spiste på Jordet. Denne gangen sneik vi oss. Vi tenkte det va så lett dagen i forveien, så vi ville no gjøre det litt mer spennende, om ikke ainna for oss skjøl! Det blei spennende ja, mæn Gåsa va mer skvetten da en dagen før.. Vi kom aldri på 100 meter, vi prøvde noen ganger, men di va så nervøse og tok seg te vingene hele tia! Å sån holdt di på noen dager!

 

En nydelig kveld, me sol skinn og fin musikk ifra havet og fugleliv, satt vi oss på post! Første timen va det lite aktivitet, men så begynte det å bli liv.  Det kakla å det fløy over oss, mange hadde løst å lande på Jordet såg det ut som, men ingen gjorde det! Ikke såg di oss heller, så vet ikke koffer mange av di ombestemte seg. Sola gikk ned å det begynte å dra ut mot kvelden! Da kommer det ett Gåsepar, di lander bare ett lite stykke bortfor oss. Å starter å beite. Vi hadde en del skog forran oss i den retninga, å en liten grøft som di fikk sjult seg i! Så vi planla en strategi, å blei enige om att vi sku prøve å få snika oss utpå vollen, å vente te di kom opp fra grøfta. Ba Fight om å bli igjen på skjulet vårres, å vi starta å snike. Vi krøyp som en brunmakk bortover, tok oss god tid, å vi nådde fram te den hauen vi hadde sett for oss, akkurat i tide før Gåsene kom fram. Vi fikk bare sett hauene på di, bare 50-60 m ifra oss, vi venta og venta og venta! Di gikk 2 meter pr 5 min. sån ca (kjentes det ihvertfall ut som), å di måtte gå sån ca 30 meter for att hele gåsa sku være i synet for oss og i trygg bakgrunn.. Dæm gikk dit vi ville ha dem, å det sku dæm ikke ha gjort!

Det blei en tidlig Gåsemiddag på oss i år, og vi har klart å holde Gåsene borte ifra Jordene te denne Bonden, så alle e fornøyde! Vi blir å engasjere oss i skadefellinga så lenge det e Gås her på Jordene og te skadefellinga utløper i midten av Juni! Fight for være med som apporthund te Valpene kommer om litt over en ukes tid! Da får ho ta mamma permisjon, å så e ho klar igjen te høsten da Ande og Gåse jakta starter igjenn 🙂

Se flere filmer på vår YouTube-kanal