Alle som har begynt med fellefangst, har sannsynligvis støtt på et helt vanlig problem. Nemlig å få festet fella godt til trestammen. Her får du vår geniale løsning som gjør at du aldri mer vil plages med festing av syningsfella.

For et par-tre år siden begynte jeg sånn smått med fangst av mår med den velkjente syningsfella. Det gikk fort opp for meg at dette var en veldig fin aktivitet vinterstid når dagene er ekstremt korte og kulda stort sett har sitt stramme grep om nordkalotten. Den første vinteren var det mye mårspor å se i skogen og jeg lyktes faktisk etter kort tid.

Min første, og eneste, mår i fella.

Siden da har det blitt mye fellesjekking uten resultat. Men det har også ført til mange forflytninger av fellene og det stadig tilbakevendende problemet med at det er vanskelig å få festet fellene skikkelig til trestammen. Vi har surret de fast med metervis med tau, noe som forsåvidt funker greit, men som er litt knotete. En lys idé traff plutselig de små grå og jeg kannibaliserte noen reimer fra en Recon-pack. Dette er av typen klipslås med stramming. Disse gjorde innfestingen til trestammen mye enklere, men fortsatt ikke helt optimalt. Særlig ble dette synlig når klipslåsene begynte å bli litt slitte. Da ville de av og til smette opp når jeg strammet skikkelig til, men 2-3 slike reimer gjør stort sett susen. På tross av dette har jeg vært på søken etter noe som kunne gjøre festejobben enda enklere og tryggere. Jeg hater ting som ikke er enkelt nok eller optimalt nok.

Det store vendepunktet kom her om dagen, da vi atter en gang skulle ut i mårskogen for å flytte fellene. En genial idé ble dumpet ned i nepa fra en eller annen plass. Jekkestropper! Eller hva de nå heter. Spennbånd, lastestrammere eller noe sånt. Kjært barn har mange navn, men jeg har alltid brukt jekkestropper på dette hjelpemidlet. Vi har opp igjennom årene bygget oss opp en liten haug med skadede og halvveis ødelagte stropper. Såpass skadet at de ikke kan brukes til vanlig lastsikring, men i stedet for å kaste disse på miljøstasjonen, kan de fortsatt gjøre en viktig jobb i lange tider framover. Som festeanordning til mårfella! Gjenbruk er jo veldig i tiden og vi elsker det!

Bruk to jekkestropper på hver felle, fest de to krokene (en på selve jekken og en på stroppen) fast i hverandre, legg de rundt fella og trestammen og stram til. Vips, fella sitter som støpt fast. Godt for deg og godt når måren stikker hodet inn åpningen og ikke risikerer feilslag som følge av at fella sitter litt løst.

Et siste lite tips: Skjær av stroppa til passe lengde slik at du slipper å knø med fire meter stroppe når du skal feste alt rundt treet.

Du kan takke meg senere 😀