Siden tidenes morgen har det blitt solgt billige sett, ofte kalt nybegynnersett, som inkluderer stang, snelle og snøre. Prisen er ofte halvparten av det mange betaler for en gjennomsnittlig stang. Så hva er dette? En billig inngang på komplett og funksjonelt utstyr, eller katta i sekken? Er det verdt pengene eller er det det som skal til for å få flere til å fiske med flue?

Da jeg begynte med fluefiske rundt 1994, kjøpte jeg ikke et såkalt nybegynnersett. Jeg valgte å ta turen innom den lokale G-sport-butikken. Jeg la fram mine behov, i den grad jeg visste hva mine behov var, og den alltid hjelpsomme Ivar-Henning hjalp meg gjennom skogen av stenger, snører og sneller. Jeg husker at stanga var en Ron Thompson i klasse 5/6 til den nette sum av 650 kroner, snella minnet veldig om de gode gamle makksnellene fattern brukte i elva og snøret har jeg ikke anelse om hva var for noe. Uansett, en del av konfirmasjonspengene mine gikk til mitt første fluefiskesett. Tror hele sulamitten havnet på rundt 1200 kroner. Ikke noen stor sum, men sannsynligvis det som skulle til for å ta steget fra sluk- til fluefisker.

Dette settet var mer enn nok for min del helt fram til jeg nesten ti år senere gikk til innkjøp av en skikkelig racer av en stang av merket Guideline LPXe i klasse 4. Dette var en Ferrari i forhold til den gamle og umoderne Ron Thompson-stanga.

Men nok om det, spørsmålet var jo om nybegynnersettene holder mål eller ei. Jeg har prøvd mange forskjellige slike sett opp gjennom årenes løp. Stangteknologien har tatt store steg framover der de aller dyreste og råeste stengene har vært flaggskipene i teknologikappløpet, men dette har også de billigere stengene nytt godt av. I dag finnes det nok ikke direkte dårlige stenger, så utfordringen er å finne en stang som passer til akkurat deg og hvordan du kaster (eller har tenkt å gjøre det når du kjøper din første stang). Dette er nok ekstremt vanskelig å ta stilling til når man står som fersk fluefisker i butikken og skal gjøre opp for din første stang. Og for å gjøre forvirringen enda litt større, så skal man jo ha et snøre også. Her er det nok en jungel å gå seg fullstendig bort i, særlig når man i dag får snører for omtrent alle mulige og umulige situasjoner. Når man nesten må vite om man skal fiske på fjære eller flo sjø kan selv den mest drevne fluefiskeren bli matt av alle valgmulighetene! Det er kanskje da det er enkelt å ty til pakkeløsningen der du får stang og snøre i en smell?

Som nevnt har jeg prøvd ganske mange pakkeløsninger. Ofte koster disse mellom 1500-2000 kroner, men min erfaring er at produsenten ofte bare har satt sammen noen tilfeldige og billige komponenter for å holde prisen så lav som mulig. Etter min mening går dette på bekostning av to ting: Kvaliteten i det de selger og at utstyret faktisk passer sammen! Det er ikke nødvendigvis sikkert at billigsnøret passer til stanga, noe som er kanskje den viktigste enkeltfaktoren for å klare å kaste på en fornuftig måte med stanga. Et annet moment som man også går glipp av, er at man ikke kan få den individuelle hjelpen fra en god ekspeditør til å finne utstyr som matcher bra sammen. Dette mener jeg er en stor fordel ved valg av utstyr, særlig for nybegynnere som ikke har den nødvendige kompetansen selv.

I dag, da jeg og Kristine var i fjæra for å fiske sjøørret, merket jeg at hun hadde problemer med kastinga si. Hun brukte sin egen stang og jeg la merke til at hun ikke kastet like bra og uanstrengt som hun tidligere har gjort. Hun klaget også over at hun ble fort sliten i kastearmen. Hun lurte etterhvert på om vi kunne bytte stang. Jeg gikk selvsagt med på det og tok mine første kast med hennes stang. Makan til makkverk! Stanga fremstod som slaskete og upresis og veldig ubalansert og framtung. I tillegg var snøret omtrent på samme måten! Hun kunne fortelle at utstyret var kjøpt inn på en av de store sportskjedene som pakkeløsning for halvannen tusenlapp (sånn omtrent). Der og da kom de fleste av mine tidligere tester av billigpakker fram fra harddisken. Og jeg har aldri, med ett hederlig unntak, syntes at jeg har fått noen godfølelse av disse greiene. Jeg gikk sporenstreks opp fra sjøen og pakken ned stanga. Noe slikt skal ingen nybegynner fiske med! Hvor blir det av fiske- og kastegleden når en nybegynner må stå å plages med noe slikt?? Jeg vil herved anbefale deg som nybegynner til å være varsom med å kjøpe et slikt ferdigmodulert sett, nettopp fordi du ikke vet om du får utstyr som passer til hverandre. Nettopp fordi du får bare en sjanse til å like fluefiske. Nettopp fordi jeg vil at du skal like denne fantastiske livsstilen! Hvem vil vel stå en hel sommer med utstyr som ikke funker skikkelig og attpåtil ha lyst til å gjøre dette mer!?

Nei, ta turen innom sportsbutikken der de har litt peiling på fluefiske og be om hjelp til å finne fram til noe som vil fungere til ditt bruk og, som jeg har poengtert mange ganger, vil fungere sammen. 

Jeg vil i en senere post ta opp hva du som nybegynner bør fokusere på ved kjøp av din første fluestang.