Som jeg lovet i mitt forrige innlegg skulle jeg skrive litt om hva jeg mener er viktig å tenke på ved kjøp av sitt første fluefiskeutstyr. Hva MÅ du ha, og hva kan være lurt å ha. Og hva bør du ha etterhvert. Dette er igrunn et ganske omfattende tema, så jeg vil i dette innlegget fortelle litt om hva jeg mener er viktig når det gjelder valg av stang. I senere innlegg vil jeg snakke mer om snørevalg og øvrig utstyr.

Det er et helt utrolig stort utvalg av stenger i forskjellige størrelser, fasonger, farger, merker osv osv. Det du først og fremst må ta stilling til er hvilket fiske du ønsker å bedrive. Skal du fiske ørret og røye i fjellvann, skal du fiske laks i elv eller skal du fiske sjøørret langs kysten?

Ørret og røye i fjellvann:
Til dette fisket trenger du en stang som ikke er for stor. Størrelsen klassifiseres i stor grad gjennom noe som kalles AFTM-klasser. Disse går fra 1 til over 10 der lavt tall betyr liten lett stang og høyt tall betyr stor og tung stang beregnet for brutalt fiske etter sterke og raske arter. Passende stenger til fjellfiske ligger i klassene 3-5. Fordelen med en lett stang er at snøret også er ganske lett og lager mindre bølger og lyder når det legger seg ned på stille vann. Et tyngre snøre (og dertil større og kraftigere stang) vil bråke mer, men vil også tåle mer vind enn en stang klassifisert lavere. En stang i klasse 5 vil som oftest være en god allround-stang til denne type fiske. De fleste nybegynnere velger seg en stang i nettopp klasse fem da den kan brukes til flere typer fiske. Jeg har selv en stang i klasse 3 som jeg bruker stort sett hele tiden. Hvis det er så mye vind at jeg ikke klarer å kaste med den, blir det vanligvis ikke så mye fisking siden det da er, etter min mening, litt for mye vind til å bedrive den fiskeformen jeg foretrekker. Jeg har også en stang i klasse 4 som blir lite brukt, samt en i klasse 5 som blir med som reservestang på lengere turer. Denne stanga foretrekker jeg også til sjøørretfiske langs kysten så lenge det er vindstille.

Fluestenger fås også med mange typer aksjon. Aksjon sier noe om hvor langt ned mot håndtaket stanga bøyer seg ved belastning av snøret under kasting. Man deler disse inn i toppaksjon, mellomaksjon og bunnaksjon. I tillegg finnes disse stengene med forskjellig raskhet. Det vil si hvor raskt stanga avspenner seg, eller slår tilbake til startposisjon, etter belastning ved kasting. Dette er nok mer en smakssak og kanskje vanskelig å ta stilling til for en uerfaren kaster. Jeg mener det er noe enklere å kontrollere en stang med dyp og rask aksjon enn en stang med toppaksjon.

Råd: Kjøp en stang i klasse 5 som din første fluestang til dette fisket.

Sjøørret langs kysten:
Mange bruker den samme stanga til dette fisket som til lettere laksefiske i elv. En slik stang må tåle litt større fluer og ofte litt mer vind. Derfor må den være litt sterkere og større enn en typisk fjellørretstang. Aksjonsmessig gjelder egentlig de samme hensyn som for en hvilken som helst stang. De fleste foretrekker en stang i klasse 7 til dette fisket. Personlig ville jeg valgt en i klasse 6 til dette fisket såfremt jeg kun skulle brukt en stang, men siden jeg har en i klasse fem går jeg for en i klasse syv.

Råd: Kjøp en stang i klasse 7 som din første stang til dette fisket.

Laks og sjøørret i elv:
Det du bør tenke på er i hovedsak hvor stor laks det er fare for å få på kroken og hvor stor elva er. Til en typisk små- og mellomlakseelv vil stanga du allerede har til sjøørret fungere utmerket. Er elva større og laksen større kan det være en fordel å velge en stang i klasse 8 og gjerne også litt lenger. Må du ofte vade litt ut i elva du fisker i, vil en stang på 10-11 fot hjelpe deg endel under kasting for å unngå at stangtuppen kommer for nært vannet. Er det ofte tett vegetasjon bak deg som gjør at du ofte behøver å bruke speykasting (snøret legges på vannet ved siden av deg i stedet for over hodet og bak deg) vil en stang med dyp aksjon være bedre egnet til denne type kasting da du får spent opp stanga på en enklere måte.
Er elva stor og laksen svær, vil mange velge en tohåndsstang. Dette blir en litt annen måte å fiske på og du får kastet de tyngste og største fluene ut til laksen. Du kan i tillegg håndtere store kasteklumper og synkende snører på en mindre anstrengende måte. I tillegg er det mindre utmattende for musklene å kjøre stor og sint laks med en tohånds stang.

Råd: Kjøp en stang i klasse 7 eller 8, eventuelt en tohåndsstang om forholdene og elva krever dette.

Så kan man jo spørre om man virkelig trenger mange forskjellige stenger. Svaret er vel egentlig at du trenger to stykk om du skal være rustet for 90 prosent av alle fiskesituasjoner. En i klasse fem og en i klasse syv/åtte. Hvor mye må dette koste lurer du kanskje på? Du får stenger fra en snau tusenlapp og oppover til minst ti tusen kroner. Kjøp en stang som passer til din lommebok, den vil sannsynligvis være mer enn nok i lang tid framover. Etterhvert som du blir mer erfaren vil du kanskje få andre preferanser til hvordan en stang skal være. Da er det enklere å teste stenger på butikken for å finne en som passer deg og ditt fiske perfekt!