Fra en nybegynner til en annen: Jeg har lært mye om revejakt i det siste, og sist lørdag var vel den enkeltdagen da jeg lærte mest om revejakt med losende hund. Jeg tenkte å dra igjennom de fire momentene jeg selv erfarte er viktig å kjenne til, kanskje særlig for en nybegynner som ikke har vært med så mye. Dette vil være særlig viktig når du er alene på jakt eller at du blir stående på post eller har gps’en i hånda og skal ta de rette vurderingene.

 1. Vær stille!
  Dette er første bud som revejeger! Vær stille og beveg minst mulig på deg. Reven er et rovdyr og har svært godt utviklede sanser som lukt, syn og hørsel. Jo mer støy du lager, jo større er sjansen for at reven vet at du er der og hvor du er. På lørdag var vi begge i skogen under losen. Jeg småprater om alt og ingenting og Kristine småbanner fordi jeg ikke holder kjeft… Til slutt kommer hun bort til meg, og i mer eller mindre pedagogisk ordelag ber meg om å holde helt kjeft! Og som hun helt riktig påpekte: Reven har bedre hørsel enn meg..
  Det som ofte kan skje, har jeg skjønt, er at reven ikke vil komme forbi der du står. Ja, for reven er jo en skikkelig sluing også, så han går jo ikke frivillig inn i slike feller.
 2. Du må vite når reven «turer»
  Kristine snakker hele tiden om hvor spennende det er når reven «turer». Jeg har hele tiden trodd at dette er at reven løper rundt i ring mer eller mindre i sine egne spor og at hunden er i hælene på reven. Nå har ikke jeg stått med gps’en og monitorert revelos før, men på lørdag fikk jeg den med meg og måtte opp i skogen på egenhånd. Jeg ser jo på gps’en at Twig (hunden) har vært på alle kvadratmeter av et stort skogsområde på omlag 200×200 meter. Hun passerte meg flere ganger uten at jeg kunne se snurten av reven. Hun loset som gal innimellom men jeg tolket dette som at hun var frustrert over å ikke finne reven. Etter en stund ringte jeg opp Kristine og sa at jeg kaller Twig inn og avslutter jakta. Jeg knekker hagla, tar ut patronene og begynner å gå i møte med Twig. Plutselig stopper reven opp 10 meter nedenfor meg i skråningen! Jeg feiltolket losen! Ny telefon til Kristine for å bekjenne mine synder. Hun kunne selvsagt fortelle at så lenge hunden loser og dekker det samme terrenget hele tiden har hun kontakt med reven. Da er det bare å finne seg en post og bli stående der for å vente på at reven kommer forbi.
 3. Hvordan du best sniker deg inn på en revelos?
  Siden jeg nå har lært meg hvordan du vet at en rev turer, kan jeg nå også si at jeg har sneket meg inn på los før uten å ane hva som egentlig foregår. Og når man ikke vet hva som foregår er det vanskelig å ta stilling til hva man skal gjøre. Jeg fikk en a-ha-opplevelse da vi begge to gikk inn mot losen og Kristine ofte stoppet opp og sto helt stille og bare ventet før vi gikk nærmere igjen. Jeg måtte spørre hva som var årsaken, og det var rett og slett at når losen kommer mot deg må du stå helt stille for å ikke skremme reven unna deg. Når du kjenner hunden din kan du ofte høre på losen om reven er rett foran hunden eller om den har et godt forsprang. Uansett må du ta hensyn til dette når du går inn mot en los. Jo lenger foran hunden du tror reven kan være, jo tidligere må du stoppe opp og vente. Når losen har passert deg og er på tur bort, kan du gå videre.
 4. Finn en god post
  Så lenge reven turer er det om å gjøre å komme seg på post i en så god posisjon som mulig til å få løsnet skudd. En god posisjon kan være der det kan se ut som om reven har krysset mest. For å finne ut av dette må du ha gps på hunden. Sjansen er naturlig nok litt større for at den vil passere det eller de punktene igjen. Selve posten må være relativt oversiktlig slik at du har skuddfelt i flere retninger. Finner du en plass i terrenget der du har en markant høydeforskjell: brink eller berg, kan dette være en hotspot. Det virker som om reven ofte bruker små berg til å skaffe seg et forsprang på hunden ved å sprette opp eller smette ned berget. Still deg isåfall slik at du har oversikt både under og over berget hvis det er mulig. Er dere flere sammen om jakten gjelder det å utplassere postene for å dekke så store områder som mulig. Pass samtidig på at du hele tiden har kontroll på hvor jaktkameratene har sin post for å unngå farlige situasjoner under skyting.

Håper mine små erfaringer også kan være nyttig for deg når du skal ut på jakt. Kristine spurte meg, etter at reven vi jaktet på var felt, om jeg syntes dette var spennende. Jeg måtte innrømme at det hadde vært kult, men neste gang vil det være enda bedre siden jeg nå vet mer om hvordan revejakt med losende hund fungerer. Jeg har bedre grunnlag til å kunne ta egne avgjørelser og kanskje lykkes mer på egenhånd neste gang.

Til slutt er det bare å ønske deg lykke til på din neste revejakt!