Her om dagen fikk jeg en telefon fra en småstresset nabo som hadde kaos i hønsegården. Hanene var i ferd med å ta fullstendig over kontrollen og siden han hadde så mange, følte han at det var på tide å redusere antallet haner. De sier jo at jo flere haner jo mere søl, eller noe sånt..

Vi ble enige om at jeg skulle komme bortover og ta med meg tre haner. Jeg ante en sjanse for å endelig få prøve meg på retten Coq a Vin laget på den tradisjonelle måten (dette må vi komme tilbake til ved en senere anledning). Hane er ikke så lett å få tak i, så dette gledet jeg meg til.

Mitt første møte med slakting av slikt fjærkre var på helvetesuka på befalsskolen. Der fikk vi heldigvis også innføring i etikken og moralen rundt slakting på denne «gammelmåten». Raskt og smertefritt skal det gjøres.

Og høna skal koke i minst 45 minutt. Koker den bare halve tiden, kan jeg garantere ekstreme mengder luft i magen og hyppige dobesøk!

Nå for tiden er jo dette med høner, haner og kyllinger veldig omdiskutert, så for meg er det ekstra fint å kunne prøve ut også disse fuglene til mat. Jeg har ingen erfaring fra et skikkelig kjøkken før, men alle som har smakt hane kan fortelle at det er nydelig mat! Jeg håper de har rett og at vi kan fortsette med også disse råvarene på kjøkkenet.

Til slaktingen trenger man en øks, en huggstabbe og helst en søppelsekk.
Selve slaktingen foregår ved at man holder fast hanen i beina og begge vingene samtidig. Legg hodet og halsen på en huggstabbe og slå et velrettet slag mot hodet med baksiden av øksa. Nå svimer hanen av øyeblikkelig og du snur øksa og hugger hodet av hanen. For å unngå mye blodsøl bør du nå stappe hanen ned i søppelsekken og la den blø ut der. Du må holde godt fast da den vil ha krampetrekninger mens blodet siver ut.

Tre haner klar for flåing

Jeg valgte å hugge av vinger og bein før jeg tok hanene inn på kjøkkenbenken for å flå den. Selve flåingen gjorde jeg ved å lage et lite snitt i brystskinnet for deretter å jobbe skinnet løs rundt hele fuglen. Jeg måtte bruke kniven innimellom da det virket som om skinnet var sydd fast i kjøttet enkelte plasser. Å flå fuglen tok minst ti minutter per fugl for en uerfaren slakter som meg, men dette kan nok gjøres mye mer effektivt når fremgangsmåten sitter.
Jeg tok også ut innmaten før jeg vasket fuglene og la de i fryseboksen. Kjøttet så utrolig delikat ut, så jeg gleder meg veldig til å tilberede disse fuglene og håper å kunne fortelle mer om selve matlagingen om ikke så lenge 🙂