Av og til får man seg en svært positiv overraskelse. Dette skjedde med meg da jeg for første gang fikk fisken Lange på tunga.

Lange er en fisk jeg kun har sett bilder av i blader som Alt om fiske og villmarksliv. Bilder av enorme og lange fisker som vises frem av overlykkelige fiskere har egentlig aldri affisert meg og jeg har nesten tenkt at det bare må være særinger som fisker denne arten. Denne oppfatningen har fått seg et skudd for baugen og er kraftig satt på plass av meg selv denne helga.

Siden båten ble satt på vannet i vår, har jakten på kveita overskygget alt annet og jeg har brukt mange lange timer på sjøen i jakten på denne flate, sterke fisken. Utbyttet har vært svært begrenset, men det viser seg at fiske etter kveite også kan gi hyggelige bifangster, særlig av steinbit. Den siste uka har det også kommet opp to eksemplarer av arten lange, en fisk du sikkert skjønner at jeg har et distansert forhold til. Den første langen var ca et kilo og mengden kjøtt på kroppen var så begrenset at jeg valgte å la den bli måsemat, men den hittil siste var mye større og måtte definitivt bli med som menneskemat! Den ble fisket natt til søndag og var selvskreven middag dagen derpå. Dette skulle bli en svært så hyggelig kulinarisk overraskelse for min del, og terningen stoppet på en soleklar femmer! Smaken er en slags blanding av torsk, kveite og steinbit. Fiskekjøttet er veldig fint og jeg har aldri smakt så saftig fisk før!

Her får du oppskriften på måltidet som ble servert.

Oppskrift smørstekt lange

Du trenger:

 • Filet av lake
 • Honning
 • Krøkebærsirup
 • Smør til steking
 • Basilikum
 • Rosmarin
 • Kruspersille
 • Poteter
 • Salat
 • 2 lime
 • 2-3 ss rapsolje
 • 4 ss honning

Fisken jeg brukte var omlag to kilo og passer nok ypperlig til to stykker, særlig hvis du er skrubbe sulten. Er du alene har du to deilige middager.

Fileter fisken, skjær bort buken (såfremt du ikke ønsker å rense for mye bein) og del i passe store stykker.
Fisken rulles i mel og stekes i smør og olje. Legg den først med skinnsiden ned og stek til skinnet er gyldenbrunt for deretter å snu den og steke på kjøttsiden. Bruk middels sterk panne. Min koketopp går til 15 på effekt, jeg brukte 10-11. Husk på å øse stekesjy over fisken underveis i stekingen for å sikre et saftig resultat.
Krydre med maldonsalt og nykvernet pepper etter din smak. Jeg hadde også en liten dæsj med honning og krøkebærsirup på et par stykker (ikke bland disse) som ga en fin sødme til fisken. Jeg likte spesielt godt krøkebærsirupen.
Helt mot slutten av steketiden tilsetter du finhakket basilikum, rosmarin og kruspersille.

Fisken ble servert sammen med en frisk salat. Her kan du lage den slik du liker den, men jeg vil anbefale denne dressingen:
Press saften av to lime, ha i ca 2-3 ss rapsolje og 4 ss honning. Bland alt godt og smak til med litt salt og pepper.
Dressingen kan du enten helle over hele salatbolla, eller ha den ved siden av og ha på salaten rett på fatet (så slipper du at nesten all dressingen ligger i bunnen av salatbolla.
Denne dressingen passer svært godt til all stekt fisk da den har endel syre i seg.

Jeg valgte også potetmos som tilbehør. Denne ble litt kraftig til alt det andre, så det kan godt hende at potetbåter (gjerne marinert i enten urter eller noe syrlig kan passe bra) eller bakte/saltbakte poteter kan passe bedre.

Rømmen tilførte ikke noe ekstra til fisken, så den kan du godt sløyfe om du ikke er en ekte rømmeentusiast.

Da er det bare å ønske deg lykke til, og er du en ekte langeentusiast tar vi gjerne imot dine beste oppskriftstips!

Les også: Stekt kveite med en hemmelighet