Ovnsbakt hysefilet med hvitvinssaus

Hyse er kanskje mest kjent som råvare i fiskekaker. Vi har prøvd den ut som som filét med deilig tilbehør.

Om denne retten

Det er alltid spennende å prøve ut nye råvarer. Da vi egentlig var ute på jakt etter fersk torsk til middag her om dagen, måtte vi nøye oss med fangst av en passe stor hyse. Denne ble filetert og bakt i ovnen, og det viste seg at hysefilét er en utmerket råvare også til annet enn fiskekaker.
Oppskriften passer til to personer.

Ingredienser

Til fisken trenger du:

  • 2 hysefileter
  • Salt og pepper etter smak
  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss ferske urter (f.eks. persille, dill, timian), finhakket
  • Saften av ½ sitron (valgfritt, for en lett sitronsmak)

Til sausen trenger du:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 2 dl fiskekraft eller grønnsakskraft
  • 1 dl fløte
  • Saften av ½ sitron
  • Salt og pepper etter smak
  • Friske urter til pynt (valgfritt)

Til tilbehøret trenger du:

  • Brokkoli
  • Blomkål
  • Rødløk
  • Gulrøtter

Bruk gjerne denne oppskriften som inspirasjon og lek deg fram med de grønnsakene du foretrekker, mengde sitronsaft etter smak og behag og urter du liker. Vi brukte persille, koriander og timian. 

Slik gjør du det

Steg 1

 

Forvarm ovnen til 200 grader, over-/undervarme.
Legg hysefiletene på bakepapir i en ildfast form og dryss salt og pepper på fisken. 

Steg 2

Bland finhakket hvitløk og urter i en bolle sammen med olivenolje. Dette smøres på filetene.

Steg 3

Sett formen eller bakebrettet i den forvarmede ovnen og bak hysefiletene i ca. 10-15 minutter, eller til fisken er gjennomstekt og flaker seg lett med en gaffel. Her må du følge med og det er tykkelsen på fileten som avgjør steketiden.

Steg 4

Så over til sausen.
Lag en jevning:
Smelt smøret i en kjele over middels varme. Tilsett hvetemel og rør godt til en jevn blanding dannes, og la det småkoke i et par minutter for å fjerne råsmaken av mel.

Hell forsiktig i tørr hvitvin mens du kontinuerlig rører jevningen. La det koke opp og la det småkoke i et par minutter slik at alkoholen fordamper og sausen tykner litt.

Gradvis tilsett fiskekraft eller grønnsakskraft mens du rører. La sausen småkoke i noen minutter til den begynner å tykne.

Tilsett deretter fløten og la sausen småkoke videre til den når ønsket konsistens.

Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Helt på slutten rører du inn et par spiseskjeer med smør. Når sausen har nådd den ønskede konsistens og smak, ta den av varmen.

Steg 5

Grønnsakene skjæres opp i ønskede størrelser og wok’es raskt i panna til de er mør på utsiden og crispy på innsiden. Krydre lett med salt og pepper.

Steg 6

Server fisken på en seng av grønnsaker med kremet saus rundt. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta informasjon fra oss?