For oss som liker å pakke lite og lett er nok mat alltid et tilbakevendende tema. Har jeg med meg nok, riktig og lett nok mat? Ofte tyr vi til frysetørket mat som er ekstremt lett og enkelt. Dette kan fort bli ganske dyrt hvis store deler av sommeren tilbringes på fjellet. Jeg har testet ut produksjon av egen frokostblanding og gir deg i denne artikkelen oppskriften på dette.

Jeg har i mange år sverget til Real Turmat sin frokostblanding på mine turer. Dette er, som de fleste nok vet, enkelt, lett og godt. Etterhvert blir det ganske mange penger når store deler av sommerfrokostene inntas i teltåpningen ved et eller annet fiskevann. I tillegg synes jeg at maten «varer» altfor kort tid i magen og at jeg ofte blir sulten igjen etter bare et par timers tid.
Jeg bestemte meg for å prøve ut min egen frokostblanding og la i vei til butikken for å handle inn ingredienser.

Riktig og nok næring er viktig når man er på vandring i fjellet. For en dag eller to kan man godt berges med nesten hva som helst, men varer turene lenger kjenner man fort på behovet for skikkelig mat som varer lenge i magen, og ikke minst gir deg nok påfyll av viktige næringsstoffer. Frysetørkede frokostblandinger har nok en meget god sammensetning av næring, men jeg vil ha større porsjoner. Denne oppskriften synes jeg både smaker godt, gir en langvarig metthetsfølelse og inneholder (mer enn) nok kalorier per porsjon.

Oppskrift:

70 g gullbygg/havre
6 g solsikkekjerner
7 g gresskarkjerner
6 g linfrø
13 g rosiner
22 g tørka frukt (fås kjøpt i ferdige blandinger)
12 g valnøttkjerner
5 skjeer NAN 4 (en slags morsmelkerstatning for større unger)
17 g sukker
Litt kanel etter smak og en klype salt.

Totalt gir dette en frokostrasjon på ca 190 gram og enorme 727 kcal pr porsjon! Dette skal være nok til en god formiddagsøkt med fisking eller forflytting i marka.

Jeg nevnte penger. En vanlig frysetørket frokostrasjon koster vel omlag 65 kr pr porsjon. Prisen for denne hjemmelagede varianten er på rett i overkant av 15 kroner. For å vise pris per ingrediens, har jeg laget denne listen:

Kostnader:

Gullbygg/havre: 2,57 kr
Solsikkekjerner: 0,39 kr
Gresskarkjerner: 0,52 kr
Linfrø: 0,25 kr
Rosiner: 0,65 kr
Tørka frukt: 4,51 kr
Valnøttkjerner: 2,33 kr
NAN 4: 3,85 kr
Sukker: 0,34 kr

Lærte også fort at frø, nøtter og frukt har mye høyere innhold av kalorier enn gryn. Derfor tror jeg det er viktig å blande inn noe av dette for å øke den totale energimengden. Under finner du listen over energiinnholdet (kcal) i denne frokostblandingen:

Næringsinnhold:

Gullbygg/havre: 244
Solsikkekjerner: 36,3
Gresskarkjerner: 41,4
Linfrø: 30
Rosiner: 29
Tørka frukt: 77
Valnøttkjerner: 82,3
NAN 4: 120
Sukker: 68

Når det gjelder morsmelkerstatningen ble dette kjøpt inn siden jeg ikke fant annet tørrmelkpulver på butikken. Har i ettertid fått høre at du får blant annet vikingmelk som tørrmelk. Om dette har noen innvirkning på smak, energiinnhold eller pris vet jeg ikke, men det skal jeg finne ut av når NAN-pakken er tom.

Oppskriften er testet både hjemme og i felt og funnet i orden. Det var faktisk sånn at jeg gledet meg til å spise frokost, mest på grunn av smaken. Hele frokostblandingen ble vakumpakket slik at jeg kunne spise den rett fra posen. Jeg prøvde kun med kaldt vann og det var nok å gi den 3-4 minutter til å mykne litt.

Til slutt er det vel bare å ønske deg lykke til om du også vil prøve å lage din egen favorittoppskrift!