Høsten er tid for sanking av bær og sopp. I gode år kan det bli ganske mye og da er det viktig å kunne ta vare på de eksklusive råvarene slik at de varer lenge. I denne artikkelen vil vi vise hvordan vi tørket kantareller med utmerket resultat.

En liten kveldstur midt i august ga oss nesten tre kilo kantareller! Siden vi nå hadde godt med forvellet sopp i fryseren, fant vi ut at vi ville prøve oss på tørking av sopp. Dette hadde vi aldri gjort før, så det måtte jo gå bra! Det må legges til at vi ikke har sopptørker, så eksperimentet måtte gjennomføres i stekeovnen. Resultatet ble helt perfekt og smaken av tørket sopp er nydelig! Det er nesten som ublandet saft, alle smaker blir fremhevet enda mer. Tørket sopp kan man bruke til det meste der du ville brukt fersk sopp, men den passer nok utmerket til supper, sauser og gryter. Vi skal værtfall prøve oss fram utover høsten.

Fersk sopp inneholder mye vann som er viktig å få helt ut ved tørking. Hvis du fyller den tørkede soppen på glass, vil det danne seg dugg inni glasset dersom soppen ikke er helt tørr. Da må du bare hive alt tilbake i ovnen og gi de noen timer til. Fuktig sopp i glass utvikler fort mugg og da er soppen ødelagt.
Du må beregne god tid til dette, inntil et døgn. Dette betyr også at du for eksempel ikke kan bake brød eller annet som krever steking i ovn.

Slik gjorde vi det:
  1. Skjær soppen i tynne skiver. Kantarell er ganske tynn i utgangspunktet, men for å være på den sikre siden ble de delt i relativt små biter. Legg soppen på bakepapir på et stekebrett eller rist.

Kantarell klargjort for tørking i stekeovn

2. Sett ovnen på 40-50 grader med varmluft på. Du kan da tørke i flere etasjer. La døra stå litt på gløtt slik at fukt slipper ut. Bruk gjerne en tresleive eller annet for å holde døra litt åpen.

Her pågår tørking i fire etasjer. Dette funker helt fint med varmluft på.

3. Etter ca 20 timer var soppen vår knusk tørr. Den ble fylt på tette glass. Vær obs på dugg inni glasset, da må soppen tørkes enda mer.

Så mye tørket kantarell blir det av fire stekebrett fersk sopp

Sopp er en fantastisk råvare som kan brukes som tilbehør til alt! Nå er det prime time for sanking og du kan holde på helt til snøen kommer.