Leirgryte er et relativt ferskt bekjentskap for vår del, men det har overrasket oss hver gang! Utrolig enkelt å lage smakfulle retter og denne lammeskanken er en sikker vinner, til hverdag og fest!

Min første leirgryte vant jeg på et lotteri på skolen da jeg var omtrent 14 år gammel. Uvitende om hvilken skatt jeg hadde blitt eier av, ga jeg den bort til mine foreldre. Om de visste hvilken skatt det var vet jeg heller ikke, for jeg kan ikke huske at den noensinne ble brukt til matlaging.

Over tjue år senere skulle skjebnen ha det til at min mor plutselig hadde en slik til overs (som hun ikke brukte…) og tilbydde den til meg. Jeg takket naturligvis ja og har testet den ut et par ganger.

Braisering er en teknikk der man varmebehandler godt brunede råvarer i gryte sammen med væske under tett lokk. Ved at råvarene får lang tid i gryta, vil smakene få god tid til å utvikle seg og gir en svært smaksrik opplevelse.

Denne oppskriften passer til to ihjelsultne mennesker, så den er bare å skalere opp hvis du får gjester. Det beste med denne retten er at den lager seg selv og du kan hygge deg med et glass vin eller fire mens dere slår ihjel litt tid.

Dette trenger du:

 • 1 stk lammeskank
 • 0,5 liter mørkt øl (vi brukte Guinnes)
 • 0,5 liter kjøttkraft eller buljong
 • 3 stilker stangselleri
 • 1/2 løk
 • 12-15 cherrytomater
 • 2-3 gulrøtter
 • 5-6 fedd hvitløk
 • 2 gode never timian
 • 1 neve kruspersille eller bladpersille
 • litt rosmarin
 • 1/2 chili hvis du ønsker litt mer fart i den
 • litt ingefær hvis du liker dette

Slik gjør du:

 1. Brun lammeskanken godt i stekepanna med smør på høy varme
 2. Legg skanken i leirgryta og hell over ølet og krafta
 3. Hakk opp grønnsaker og mørne disse litt i stekepanna. Krydre med lit salt og pepper. Ha de over i leirgryta.
 4. Tomatene kan du ha direkte i gryta uten å ta turen innom stekepanna
 5. Knus hvitløksfedd og hakk urter. Tilsett alt i gryta.
 6. Kvern litt salt og pepper i blandingen før du legger lokket på
 7. Stekes i ovnen på 150 grader i minst 3 timer. Jo bedre tid du har, jo mørere blir kjøttet.
 8. Etter 3-3,5 timer kan du «grave» litt i kjøttet med en gaffel for å se om det er mørt nok.

Om du vil ha en tykkere konsistens på sausen, kan du sile den av og redusere til ønsket tykkelse. Vi gjorde ikke dette, men jeg kan tenke meg for en fantastisk smaksbombe det kan bli!

Server i dype tallerkener som suppe. Kok gjerne noen poteter om du liker å mose de og blande i sausen.

Easy peasy! Og utrolig rik på smak!

Velbekomme 🙂