Som forberedelse til jaktprøve på Arnøya, kom en av valpekjøperne på besøk. Tilfeldighetene ville ha det til at han eier en suksessrik fiskebåt som stadig vekk kommer på land med fersk fisk. Han var så utrolig snill at han stod opp klokka fire på natta for å ta imot fisk, filetere den og ta med til oss! Sprell fersk torskeloin av ypperste kvalitet!

Torskefilet har jeg erfaring med, men torskeloin har jeg aldri tilberedt før. Loinen er den tykkeste delen av fileten der buken er skåret bort. Dette gir et utrolig fint stykke fisk som må tilberedes med en neve andakt. I denne oppskrifta får du fremgangsmåten slik vi gjorde det. Det ble utrolig godt og samtlige rundt bordet trillet terningkast seks!

Oppskriften passer til 2 personer og er lett skalerbar hvis du vil lage til flere.

Dette trenger du:

1 stor torskeloin
2-3 fedd hvitløk
Litt ingefær
Smør
Fersk timian
1 sjalottløk
Soyasaus
5-6 småpoteter
2 gulrøtter
Olivenolje
Salt og pepper
Bacon i terninger
Selskapserter
Fløte
Rømme
1/2 chili

Slik gjør du:

Grønnsakene:
Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Vask potetene og behold gjerne skallet på. Gulrøttene skjæres i omtrent like store biter som potetene slik at alt blir ferdig samtidig. Hell over litt olivenolje, ha i et par-tre klatter smør og dryss over litt salt og et par kvern pepper. Stek grønnsakene i ovnen i en drøy halvtime til de er møre.

Ertepuré:
Vi brukte erter av typen «selskapserter» som du finner i frysedisken på butikken. Finhakk noen fedd hvitløk og en halv til en chili. Kok opp vann og ha erter, hvitløk og chili oppi. Dette kokes i 2-3 minutter før vannet helles av. Bruk en stavmikser og mos alt helt glatt før du tilsetter en god klatt smør, en skje rømme og litt fløte. Smak til med litt salt og pepper.

Baconsmørsaus:
Finhakk bacon og sprøstek dette i tørr panne. Legg gjerne dette til side inntil fisken er stekt.
Etter at fisken er stekt, tilsetter du godt med smør i panna og bruner dette sammen med stekesjyen. Tilsett samtidig finhakket sjalottløk, hvitløk, ingefær og timian. La dette koke noen minutter i panna og smak til slutt til med soyasaus og limesaft. Til slutt tilsettes den ferdigstekte bacon. Sausen kan du godt lage ferdig før du begynner på resten, slik at du bare har å varme den opp rett før servering.

Torsken:
Strø litt salt på torskeloinene og la de ligge i omtrent et kvarter før du skyller av saltet. Om du, som vi, har torskeloin uten skinn, må du være svært forsiktig med stekingen. Har du derimot skinnet på, tåler fisken mer håndtering under steking.
Varm opp panna til middels sterk varme (vår koketopp går til 15 og vi stekte fisken på styrke 9) og ha i godt med olje. Strø litt salt og pepper over fisken og la den godgjøre seg i panna sammen med hvitløk og timian. Når fisken får en fin, gyllen farge, snur du den forsiktig og lar den steke litt til på den andre siden. Fisken er ferdig så snart den begynner å flake seg.

Torskeloinen serveres med rikelig med baconsmørsaus oppå. De deilige fargene fra grønnsakene og ertepuréen rammer måltidet herlig inn. Men det viktigste er den utrolig deilige smaken!
Og som jeg nevnte innledningsvis, så trillet samtlige syv personer en soleklar terningkast seks!