TILFELDIGHETENE VILLE AT JEG SKULLE OPPDAGE FISKEBILEN DA JEG VAR PÅ BUTIKKEN I GÅR. DA BLE VEIEN EKSTREMT KORT TIL LUKA I BILEN FOR Å HENTE LITT AV SESONGENS STORE HØYDARE: TORSKETUNGER!

Når vinteren er på sitt aller beste fyller fiskebilene og ferskvarediskene opp med ferske og kortreiste torsketunger. For noen er kanskje dette ikke en særlig forlokkende affære, men for meg er det et av vinterens store høydepunkter. Tankene går tilbake til den tiden da vi kunne møte fiskerne i fjæra og skjære disse myke delikatessene selv. Det er nå en svunnen tid, men det er fortsatt mange minner knyttet til disse tungene.

Vi lot tungene ligge i kjøleskapet over natta og de ble en perfekt start på helga. Sen middag fredag sammen med en kald øl og et glass rødvin!

Vanligvis er det ganske rett fram med torsketunger. Sprøsteke de i panna, koke poteter og servere med litt råkost (raspede gulrøtter) og remulade. Vi tenkte at vi ville prøve noe helt nytt, så her er retten:

TORSKETUNGER MED KÅLSALAT OG SØTPOTETCHIPS

TORSKETUNGER

Vi beregner 8-10 tunger pr person (og da blir du mett)

Rull tungene i mel eller fyll litt mel i en pose, ha tungene oppi og rist godt. Den siste metoden er mest effektiv synes jeg.
Varm opp panna stek i smør til de er sprø på begge sider. Tilsett salt og pepper etter ønske. Helt på slutten av steketiden synes jeg det er godt med litt finhakket frisk kruspersille og gressløk på. Steketiden er ca halvannet minutt på hver side.

KÅLSALAT (FANT OPPSKRIFTEN PÅ GODFISK.NO EN GANG)

Denne oppskriften er nok til 3 personer

1 stk  paprika, rød 
4 stk  vårløk 
0,5 stk  nykål (vi bruker hodekål)
1 stk  chili, rød 
1 dl  koriander, frisk 
200 g  mais 
2 stk  lime 
4 ss  honning 
2-3 ss  rapsolje 
salt 
pepper, grovmalt

Finhakk paprika, kål, chili og koriander. Strimle kålen og ha i maisen. Alt blandes til en delikat salat.
Press saften av to lime, ha i ca 2-3 ss rapsolje og 4 ss honning. Bland alt godt og smak til med litt salt og pepper.
Hell dressingen over salaten og bland godt sammen.

Salaten passer utmerket til stekt hvitfisk. Vi har prøvd den til grillet kveite før og den setter en skikkelig topp på retten!

SØTPOTETCHIPS

Skrell en søtpotet og lag tynne skiver med en ostehøvel, mandolin eller lignende. Legg potetskivene ut på en langpanne, pensle forsiktig med litt olje og salt lett med maldonsalt. Stek i ovnen på ca 175 grader til de er sprø. La de gjerne ligge på tørkepapir etter at du har tatt de ut fra ovnen. Jeg tror dette vil gjøre de litt sprøere.
Vil du ha en mer dominant søtsmak kan du stave søtpoteten, koke de kjapt før du steker de i ovnen. Dette vil vi gjøre neste gang for å få fram mer av denne smaken.