Ordet gramjeger høres kanskje i overkant sært og fanatisk ut, men vi kan nok alle lære mange lure triks av de virkelig dedikerte gramjegerne.

Så hva er egentlig en gramjeger? Det er en som hele tiden er på søken etter lettere utstyr. Er det et par gram å spare på å bytte ut primusbrenneren med en lettere er gramjegeren ekstremt rask med å gjøre nettopp dette. Kan du spare noen gram på plastposene du har med gjør en gramjeger akkurat det. Finnes det lettere sko å ha på seg er gramjegeren den første i butikken med denne hensikten for øyet. Du skjønner tegninga! Nesten som Ole Einar Bjørndalen som til stadighet søker nye måter å bli bedre på, selv om det bare er snakk om mange små detaljer og justeringer. Tilsammen utgjør kanskje dette forskjellen på pallplass eller den sure fjerdeplassen? Selv om en gramjeger ikke akkurat vinner VM-gull, så oppnår han at sekken til stadighet blir lettere og turen, særlig de lange, blir mye mer komfortabel.

Jeg er nok ikke akkurat en fanatisk gramjeger selv, men jeg har blitt stadig mer oppmerksom på vekta jeg har på ryggen og at den ikke skal være unødvendig tung. For de aller fleste vil det være ekstremt mye å spare ved svært enkle grep.

Vi stod ved elvebredden og hadde en drøy mil tilbake til bilen. Sekkene var akkurat ferdigpakket og jeg syntes min var utrolig tung. Jeg lurte på om kompisen hadde samme vekt i sin sekk, så jeg tok et godt tak og løftet til… Den virket jo mye lettere enn min egen! Hvorfor?? Vi hadde jo det samme utstyret med oss! Jeg rev ut alt innholdet i sekken min, fant fram fiskevekta og begynte å veie alt. Det viste seg at alle tingene mine veide mye mer enn Daniel sine!

Denne episoden var min wake-up-call og starten på søken etter lettere utstyr. Veiinga mi hadde avdekket at soveposen, liggeunderlaget og alt øvrig utstyr veide uforholdsmessig mye og at mange ting måtte byttes ut!

En lignende wake-up-call oppstod da jeg og Daniel igjen skulle på langtur.

Da vi plukket fram sekkene fra bilen var min fullstappet. Det var Daniel sin også, men den store forskjellen var at hans sekk var 55 liter mens min var 125 liter og av typen pakkrammesekk! Jeg innså at han hadde pakket mye smartere enn meg. Jeg hadde også en liten 60-literssekk med meg og måtte nå få alt over i den. Det gikk jo naturligvis ikke, så det ble knallharde prioriteringer i forhold til hva som skulle få bli med på turen. Jeg kom i mål med ompakkingen og skjønte at mye også handler om å pakke smart og bare det du faktisk trenger med på turen.

Alt annet tar plass og veier mye. Vekt du faktisk ikke MÅ bære med deg.

Da står vi igjen med disse to hovedrådene:

  1. Pakk smart – ikke ta med deg mer enn du faktisk trenger
  2. Bytt ut de tunge tingene dine med lettere og mindre

Her er lista over mine hovedbestandsdeler som faktisk utgjør den største forskjellen:

Liggeunderlag:

Veide 1275 gram

Veier nå 350 gram

Sovepose sommer: 

Veide 1490 gram

Veier nå 535 gram

Sovepose vinter:

Hadde ikke før

Veier nå 1370 gram

Sekk:

Veide 4560 gram

Veier nå 2000 gram

Telt:

Veide 4600 gram

Veier nå 990 gram

Skalljakke:

Veide 1200 gram

Veier nå 350 gram

Totalvekt før: 13125 gram

Totalvekt nå: 4225 gram

Når man kan spare oppmot 10 kilo ved å gjøre enkle grep skjønner du selv at turen fort blir mye mer behagelig. Jeg har møtt folk på fjellet som har slitt seg opp med 35 kilos sekk. Da snakker vi nesten gramjeger den andre veien…

Ulempen med å følge oppskrifta over er at du fort svir av ganske mange kroner. Men er du smart og kjøper når det er kampanjer, sparer du også mye. Kjøp kvalitet og vær forsiktig så vil utstyret glede deg i mange mange år!