Annonse: De fleste jegere blir utsatt for høye smell over mange år. Vi vet naturligvis at dette er skadelig, men mange av oss tar ikke de nødvendige forholdsregler for å begrense potensielle hørselsskader. Med Soundscope pro-tect iHunt får du rene kinderegget i samme pakke: Beskyttelse mot skadelige smell, bedre hørsel og mulighet for å koble jaktradioen rett inn på øret!

Lyder på 85dB og oppover kan skade hørselen. Dette er maks støynivå som er tillatt på arbeidsplasser før ansatte bli pålagt å bruke hørselvern. Når decibelnivået øker, øker også sjansen for permanente hørselsskader. Eksponeringstid har også noe å si. Forskning viser at man kan oppholde seg i støy på 85dB i inntil 8 timer før hørselen påvirkes, men økes decibelstyrken til for eksempel 100dB tar det bare 15 minutter før hørselen skades og lyder over 120dB kan gi umiddelbar skade.
Når smellet fra et skytevåpen kan komme opp i 160+dB sier det litt om risikoen for både permanent skade og tinnitus.

En viktig ting mange ikke er klar over er at hørselsskader/nedsatt hørsel som regel ikke merkes med en gang, men kommer gjerne gradvis når man blir eldre. Det vil si: konsertene, skytingen og all støy man utsettes for som ung, får de fleste gjerne svi for når man nærmer seg 40-50 årene.

I høst har vi testet Soundscope pro-tect iHunt fra Starkey Norway AS. Dette er et aktivt hørselvern som er formstøpt etter akkurat ditt øre. Et aktivt hørselvern er et elektronisk apparat som demper de høye lydene og forsterker de svake. Det blir nesten som et høreapparat med innebygde hørselvern.

For at dine øreganger skal finne veien til Starkeys produksjonslinje, må du innom en audiograf e.l. for å ta avstøpninger av øregangene. Dette var ganske fort gjort (for de av oss som ikke måtte rense øregangene for voks før avstøpningen ble gjennomført). Avstøpningen foregår ved at du får fylt hele øregangen med voks som stivner etter fem minutter. Denne avstøpningen sendes inn til Starkey slik at de kan produsere et hørselvern som passer helt perfekt til akkurat dine øreganger.

Avstøpning av øregangen for å få skreddersydd dine Soundscope Pro-tect iHunt går fort hos en audiograf

Et par-tre uker senere får du dine egne Soundscope pro-tect iHunt i posten, levert med alt du trenger for å komme i gang.

Våre erfaringer

Soundscope pro-tect iHunt leveres i en hendig liten boks med plass til ekstra batterier, renseutstyr og selve hørselvernet. Det ligger også en enkel brukerveiledning som gir deg svar på det du trenger for å komme i gang. De er veldig enkle i bruk, batteriet monteres lett, det er enkelt å få de på plass i øret og man skrur de på ved hjelp av pekefingeren. Knappen for å skifte program når du enkelt og volumet justeres uten for mye plunder. Med hansker på kan det være litt verre å treffe volumknappen siden apparatet, naturlig nok, er veldig lite. Etter kort tids bruk går alt veldig smidig og man blir fort vant til å ha på seg (eller kanskje rettere sagt i seg) hørselvernet.

Praktisk oppbevaringsetui gjør at du har alt du trenger i lomma

Vår første testtur ble gjort på harejakt i skogen. Vi skrudde på hørselvernet på trappa hjemme og vi gikk en times tid i skogen. Det er helt utrolig hvor godt Soundscope pro-tect iHunt demper høye lyder! Når sluttstykket på den halvautomtiske hagla slippes fram blir det et relativt høyt metallisk smell. Med hørselvernet påskrudd blir dette dempet til et svakt metallisk dump.
Ulempen med hørselvernet ble avdekket ganske umiddelbart etter at vi satte i marsj. Det demper alle høye lyder, men forsterker alle svake, som for eksempel gnissingen av gore-tex-jakka når man beveger seg, eller skrittlydene mot grusveien. Dette ble såpass plagsomt at vi valgte å skru av hørselvernet under gange.

Den første turen vår avdekket også at man er ganske uvant med å gå med propper i ørene. Etter et par gangers bruk har du blitt vant til de og det føles helt uproblematisk å ha de i ørene.

Vi fikk være med et lokalt jaktlag på elgjakt. Vår hypotese gikk på at Soundscope pro-tect iHunt ville fungere utmerket til posteringsjakt siden man slipper gnisselydene som oppstår ved gåing. Det viste seg fort at hypotesen holdt vann og vel så det! Når en ravn skriker rett over hodene våre, må vi snu oss for å se hvor den er. Den var jo absolutt ikke i nærheten, selv om det hørtes ut som det. Den var faktisk så langt borte at vi ikke fikk øye på den! Selv retningssansen på lydene man hører er meget gode, noe vi ikke hadde trodd siden det er snakk om elektronikk inn i ørene. Uheldigvis kom det ikke elg forbi posten vår, men skrittene av hundene som streifet forbi hørtes veldig godt.

For de som er kjent med revelokking, vet man at lyden av hareskrikfløyta er utrolig høy. Ofte når vi jakter sammen, sitter den ene og lokker litt bak den som er skytter. Lyden av hareskriken river nesten trommehinnene i fillebiter, særlig når det er helt stille rundt deg. Med Sounscope pro-tect iHunt eliminerer du dette problemet helt. Hørselvernet demper lyden av fløyta veldig og gjør lokkingen helt problemfri for ørene dine.

Ved å bruke Soundscope pro-tect iHunt under lokkejakt, skåner du hørselen mot den skarpe lyden av hareskrikfløyta

For å ta testen et skritt videre, ville vi teste de ut på noe av det mest støyfulle man kan være med på, nemlig vedsaging med motorsag. Dette bråkete ondet, taklet Soundscope pro-tect iHunt på en glimrende måte! Og utrolig nok kan man snakke helt vanlig sammen mens man står og jobber. Det ble jo ganske så sosialt sammenlignet med tidligere års vedarbeid.

Den hittil siste testen vi har gjort var da vi satt på jervepost i åtebua. Man sitter, naturlig nok, å lytter etter noe som kan høres ut som en jerv som er på tur. Da vi plutselig hørte noe som minnet om skrittlyder i snøen på utsiden, men ikke klarte å finne helt ut av om vi hørte rett, tok vi på oss hørselvernet og skrudde lyden opp. Det viste seg å være noe annet enn et dyr, noe vi nok ikke hadde klart å konkludere med bare ved bruk av det blotte øret.

Vi har ikke fått testet tilkobling og bruk av Soundscope pro-tect iHunt mot jaktradio, siden vi ikke har slike i vår utstyrbeholdning. Denne funksjonen gjør at du slipper å bytte mellom hørselvern og jaktsamband da all lyd kommer rett inn i øret gjennom Soundscope´n.

Batteritiden er overraskende bra, og vi har brukt hørselvernene uavbrutt i mange timer før batteriene måtte byttes ut. For praktisk bruk, vil det bety mange dager på skytebanen eller på jakt, så lenge man skrur av strømmen når man ikke har behov for de. Når strømmen er skrudd av, fungerer de forøvrig mer som normale ørepropper og du hører fint lite.

Vedlikeholdet er veldig enkelt, man børster bort ørevoks med den medfølgende børsten og tørker av smuss og fett med en fuktig klut. Innimellom må man bytte voksfilteret noe som er en enkel operasjon med det medfølgende verktøyet.

 

Konklusjon

Dersom du er opptatt av å ta vare på hørselen din og samtidig høre (kanskje) like godt som det dyret du jakter på, må vi kunne anbefale Soundscope pro-tect iHunt på det varmeste. Dette er et allsidig hjelpemiddel som har bruksområder også utenom jakt.

Vil du finne ut mer om dette produktet kan du besøke produsenten Starkey Norway AS nettside.