I denne spalten samler vi sammen små og store life-hacks, eller tips og triks som vi liker å kalle det! Alle tips vi tar med i podden legger vi ut her, slik at alle kan ha glede av tips som gjør livet litt enklerelaughing

Vi trenger hjelp av deg til å lage en lang og god liste, så du må ikke brenne inne med grep du har gjort som andre kan ha nytte av! 
Send ditt tips enten ved å bruke kontaktskjemaet nederst på denne siden, eller send oss en mail eller melding med ditt tips!
Tips som blir drøftet og presentert i podden blir også publisert her.

Tipslista

Bedre agn enn maggot

Dette tipset er Kristines godt bevarte hemmelighet som ble fortalt henne av en godt voksen mann på isen for minst 15 år siden. Bruk maggot kun for å få deg den første, lille fisken. Deretter skjærer du av «kverken», altså den delen av halsen du skjærer over når du bløgger fisken. Bruk denne som agn i stedet for maggoten. På denne måten har Kristine fått sine største røyer på isen.

– Haill&Knall

Bygg borg rundt teltet

Når du ligger på isen og fisker, og det blåser mye, bygges det ofte en liten snøborg for å skape le mot vinden. Dette gjør det litt mer behagelig å ligge der og du klarer å holde ut lenger.
Dette trikset kan du også bruke for å skape et bedre klima inni teltet også. Bygg en stor borg mot vinden og du vil oppleve at det blir mye mildere i teltet. I tillegg vil du slippe mye av blafringen i teltduken når du skal sove. En ekstra effekt du får av å bygge borg er at du holder deg god og varm mens du bygger borgen 🙂

– Haill&Knall

Mat-termos

Ett litet life hack som kanske mest är för dagsturer dock är mat-termos. Värm kok-korv lägg i termosen och slå på kokande vatten. Ta med lämpligt tillbehör enligt smak t.ex korvbröd eller lompe, går till och med att göra potatismos på korv vattnet om man vill, smakar dock ganska mycket korv.
Fast favoriten är ju ändå att fylla termosen proppfull med glass/iskrem på sommaren, så mycket det bara går att få i så att det inte blir några luft fickor. Och att kunna plocka fram en iskall glass 4-5 timmer senare en varm sommardag på havet eller någon annan härlig plats är «priceless»!

– Johan Andersson

Smart pakking av tursekken

Istedenfor å rulle sammen det oppblåsbare liggeunderlaget, brett det så det passer inn mot ryggen inne i sekken. Da blir det en tynn «skive» som nesten ikke tar noe plass. Da slipper man at den er en rund pølse som det kan være vanskelig å pakke ting rundt uten at det blir uutnyttet rom i sekken. (Det må først i sekken)

– Henning Kind Leth

Offline kartapp

Appen «Hvor?» viser hvor du er, også uten mobildekning. Jeg bruker den også mye på  flyturer og ser da navn på alle vann, fjelltopper osv, selv om mobil er i flymodus. Også på buss og togturer eller når jeg ikke kjører selv.

– Rolf Jenssen

Strips på glidelåsen

Glidelåser er noe herk på vintertur når man har på seg tykke votter som man ikke har lyst til å ta av unødig hvis det er grisekaldt og vind. Life-hack: fest en strips til glidelåsen slik at du får den opp med votter og dermed uten å fryse av deg fingra.

– Kristin Bøe

Duct-tape på tur

Duct-tape bør egentlig være del av alles tur-arsenal for å gjøre kjappe midlertidig reparasjoner på eventuelt utstyr som måtte ryke underveis, men det er jo altfor tungt å drasse med seg en hel rull. I stedet kan man rulle rundt en meter med tape rundt en nalgene flaske for å ha mer enn nok til eventuelle reparasjoner. I tillegg veit man alltid hvor tapen er, for drikkeflaska pleier man jo ha noenlunde kontroll på.

– Kristin Bøe

Slik kan du tørke sko på tur

I forbindelse med pakkliste til tur kan det være lurt å ha med telys som kan brukes til tørking av sko! Ett telys i hver sko funker bra om de får stå i fred mens lyset brenner. Avispapir fungerer også bra etterpå til å få ut den fuktigheten som ikke fordamper av varmen av telyset. Begge to tar liten plass, veier lite og avispapiret kan brennes opp etter bruk. For å spare plass kan en klippe til avispapir etter sålene til skoen og legge innerst i sekken.

– Gunnar Kikut

Bevar strømmen på telefonen på langtur

Når man er på tur i et område der man har lite eller ingen dekning, så er det lurt å skru på flymodus for å bevare batteriet lenger. Telefonen vil forsøke å søke etter dekning hvert 5. minutt og dette suger strøm. Opplevde dette selv i sommer og svidde av 60% på bare 5-6 timer uten at telefonen hadde vært i bruk.

– Aleksander Pettersen

Kinderegg for vintertelting

Om du skal på vintertelttur og vil sikre teltet godt i snøen uten å ofre ski og staver: Sag opp noen brøytestikker og lag et lite hakk til bardunen. Brøytestikker finnes jo overalt i veigrøfta på våren. En liten bonus, i tillegg til at det både lett og billig, er at man får fjernet litt unødig plast i naturen!

– Kristoffer Rekkbø

Multiverktøy til matlaging hjemme og ute

For deg som elsker å lage mat, både ute og inne, er ostehøvelen et superredskap! Med den kan du skrelle frukt og grønt, skjære tynne delikate skiver av f.eks. agurk til nytrukket ørret eller poteten til fløtepotet osv.
Ostehøvelen med rifler er favoritten her.

– Siv-Helen Sivva Alterskjær

Bli kvitt dårlig lukt i ullklær

Vi bruker jo alle ull: Ulltruse, trøye, stillongs, genser osv. Disse blir det ofte litt guffen lukt i etter noen dagers bruk. For å unngå dette kan du legge ullklærne i en blanding av lanolin og vann. Dette gir tilbake ullas opprinnelige egenskaper, også at det blir mer motstandsdyktig mot fuktighet. Bland inn lanoling og vann, la klærne ligge der i noen timer før du henger de opp til tørk. 
Lanolin er ullas eget vaskemiddel som gjør ulla «selvrensende». 

– Tømrerpåtur (instagram)

Smakfull kålrotstappe

Ofte er kålroten man kjøper på butikken smakløs og kjedelig. Og den blir jo ikke mer smaksrik av å koke den på vanlig måte. Men, koker du den i grønnsaksbuljong tilfører du godt med smak til et ellers middels resultat. 
Prøv det til julematen – men test det gjerne på generalprøven før julematen skal serveres…

– Haill&Knall

Tørk din egen apportrype

Går du på jaktprøve, apportprøve eller trener endel apport med hunden din, forbruker man gjerne noen ryper ila en sesong. Hva med å tørke din egen apportrype som varer mye lenger og kan brukes igjen og igjen?
Få tak i en sånn strømpe man bruker over lammerullen når den skal kokes, tre denne over rypa og heng den til tørk på et svalt rom. Henger du den om høsten, bør den være klar til jaktprøvesesongen i februar.

– Haill&Knall

Hudkrem i kulda

Angående krem til hender, lepper ehh osv.. Det er viktig at dersom du skal påføre den mens du er ute i kulda at den ikke inneholder vann! Kremer du påfører FØR du går ut kan inneholde vann så lenge du venter minst 20 minutter før du går ut slik at vannet i kremen fordamper fra huden. SPF er også viktig hele året, også på leppene! Her er link til et par produkter som er UTEN vann og kan brukes ute i kulda.

– Stine Johnsen

Kart over Sverige

Mange av oss har appen «Norgeskart friluftsliv» på telefonen og abonnerer på denne tjenesten. Visste du at det også følger med kart over Sverige i samme appen? 
Åpne appen, trykk på «kart og kartlag» nede til venstre og scroll deg ned til «Sverige + Norge topo» og huk denne på. Vipps, så har du også turkart over Sverige.

– Gunnar Kikut

Verktøy mot våte og skitne hunder

Etter tur er ofte hunden(e) blaute og full av sand og skit, i alle fall er mine settere det. Var rimelig lei av å benytte x antall håndklær for å tørke dem, samt måtte ofte støvsuge/vaske gulv da det ble dradd mye skit og smuss inn i huset.
Har de siste 10 årene hatt hundeblåser og det er et fantastisk hjelpemiddel . Etter tur/jakt/jaktprøver er det bare å blåse dem rene og tørre utendørs, før man tar dem inn. Også veldig kjekt i røyteperioden da man får blåst bort løs pels. Reduserer behov for rengjøring, og gjør jobben til robotstøvsugeren enklere.

Eksempel på den jeg har nå (nb har ikke stativ, bare tull) Phoenix Zephir hundeblåser
https://www.youtube.com/watch?v=9Cb2dwJMsy8

– Odd Valle

Universalsalve for gramjegeren

Når du er på fjellet, langt fra folk, må man prioritere steinhardt hvilke førstehjelpsmidler som er med på tur. Ofte kan en salve hjelpe mot myggstikk, såre lepper, vondt i ræva osv. Disse er mange ganger produsert i store tuber, eller har begrenset virkeområde. 
Skal du ha en liten salve som funker like godt mot sår rumpe som sprukne lepper, såre brystvorter osv, kan jeg anbefale Bepanthen salve – en rumpesalve for spedbarn, som også funker på tørr og sår hud for voksne. Og – den veier bare 30 gram!

– Tonje Bjørklund

Unngå gnagsår

Gammelt triks, som sikkert de fleste menn som har vært i militæret vet om: Nylonstømper under ullsokken! Jeg er hundefører og må bytte sko relativt ofte, og har aldri hatt antydning til gnagsår etter dette. Altså, tynnstrømpebukse-sokker.

– Lise Låtta

Satelittbildetjeneste

Særlig om våren lurer vi på hvordan det står til med isgangen på våre fjellvann. Har det sprukket opp, eller må vi fortsatt ha med isboret? Bomturene kan bli lange, så da er det utrolig fint å ha en satelittbildetjeneste å lene seg på. Sentinel Playground gir deg svaret på hvordan forholdene er i fjellet, så lenge det ikke er overskyet da.
Sjekk ut denne tjenesten her.

– Haill&Knall

Pisseflasketips for jenter

Har et lite life hack tips til dere, spiller ballen videre på han som hadde tips angående tisseflaske. Denne er vel mer rettet mot Kristine og andre jenter, det er rett og slett en pissetrakt, som min samboer bruker når vi er på telttur. Ser ut som en vanlig trakt, med en form som skal dekke «ytterfilene» med et langt rør i enden, som skal i pisseflasken. Eller hvis man vil stå og pisse som en mann. Hun synes iallefall den er genial på tur og den veier ingenting.

– Lars Leirvik

Alternativ til antibac på tur

Jeg har gått fra antibac til å bruke disse istedenfor. Løvtynne såpeark som også kan brukes nedentil ved behov.
Sea to summit pocket hand wash

– Henning Kind Leth

Gjør nattepissinga enkelt

Jeg vil slå ett slag for tisseflaska. Utrolig behagelig å ikke måtte ut av soveposen om natta. Bruker en nalgen flaske selv, viktig med åpning stor nok så det ikke blir overtykk i flaska.

– Henning Kind Leth

Ivareta din personlige hygiene på tur

Ta med en liten flaske med antibac. Bruker den på føttene og hendene etter en lang gå tur. Eller en tur på tronen…
Mange bruker våtservietter, men jeg synest den tar for mye plass (og veier for mye, red anm).
God tur

– Arve Gunleiksrud

Hurtigkobling for fluefiskeren

Har et tips til nymfefiske som jeg har vært fornøyd med i sommer. Produktet heter Mustad fluesnapper og er et genialt produkt hvis du er lei av å knyte på flua hver eneste gang du bytter flue. Produktet passer meget godt til nymfer og våtfluer, og fluesnapper i størrelse 3 passer til fluer i krokstørrelse 12-16. Snapperen er så liten at det ikke er noe problem å bruke selv om fisken er av den litt skvetne typen. Dette er altså fluefiskerens svar på slukfiskerens hurtigkobling.

– Ivrig podcastlytter

Dekk teltbunnen med Glava dekkmatter

For å holde teltbunnen, og alt det øvrige som er i teltet, tørt, finnes det et genialt produkt fra byggebransjen. Dette produktet heter Glava dekkmatter og brukes for å isolere nystøpt betong frostfritt. Produktet er laget av 10 mm skummet polyetylen og er helt vanntett. Vi har brukt disse mattene på vinterfjellet i flere år og det har aldri vært et bedre innemiljø i teltet vårt. Mattene fås i 165 cm bredde, noe som gjør det enkelt å tilpasse til din teltstørrelse.

– Haill&Knall

Skaff deg en lett, bærbar vannpose til turen

Når du er på tur, og ligger i camp, forbrukes det alltid mye vann. Har du hunder med deg går det enda mer vann. Dette kan bety utrolig mange runder mellom teltet og bekkern/vannet med vannflasker, kokekar, kjeler og vannskåler til hunden. For å gjøre denne vannlogistikken mye mer effektiv, pakker du med deg en lettvekts vannpose som rommer mange liter. Vipps, så har du gjort deg selv en tjeneste og kan bruke mer av tiden din til det du egentlig er på tur for; nyte naturen, fiske, jakte eller hva det måtte være

– Kristine Thybo Hansen

Legg alt du skal ha med deg i sekken på vekta

Det er mye som skal være med på tur, og kanskje har mange av oss litt mer enn vi egentlig trenger? Uansett hva du legger i sekken er det en stor fordel, og vanvittig mye læring, i å veie alt. Du får garantert noen aha-opplevelser, du får et forhold til det du har med deg, og du gjør ganske sikkert sekken en del lettere.

– Robert Bjørklund

Send ditt tips her

10 + 13 =