Naturen. Friluftslivet. Det ubesudlede rene. Norsk grønt gress og blått vann så langt vi kan se. Det er kanskje slik vi liker å tenke om naturen vår. Sannheten er derimot en ganske annen.

Jeg går med en snikende følelse av at vi, friluftsfolk, er noen grisete natursvin som driter en lang marsj i hvordan det ser ut rundt oss! For det er jo vi, friluftsfolk, som bruker naturen. Eller skal jeg si misbruker kanskje?? Det er helt utrolig hvor mye søppel og dritt vi har samvittighet til å la ligge igjen rundt omkring og det blir nesten verre og verre jo lenger unna allfarvei vi kommer. Og aller verst ser det ut inne i våre nasjonalparker! Her flyter det gassbokser, tomgods, plastikk, hermetikk og all mulig skjit som vi frivillig har drasset med oss ut på tur. Men klarer vi å drasse tomgodset tilbake? Nei! Og hvorfor klarer vi ikke det? Er det plassmangel i sekken? Er det dårlig kondis? Er det dårlige holdninger? Er det minste motstands vei? Ikke vet jeg, men jeg får like dårlig samvittighet hver eneste gang jeg kommer fram til et, tilsynelatende, idyllisk sted langt pokkerivold uti ødemarka og oppdager at under steiner, nedi røyser og inni kratt, ligger det strødd med etterlatenskaper etter oss friluftsfolk.

Vi må jo klare å pakke søppelet med oss i sekken og bære dritten tilbake til bilen! Vi må ha holdninger nok til å ta vare på naturen og etterlate den, minst, i samme tilstand som da vi kom. Vi må gå foran som gode eksempler for andre og være fanebærere for å øke det allmenne fokuset på dette problemet. For min egen del føler jeg at klimautfordringene kloden står overfor «ikke angår meg». At jeg ikke klarer å gjøre noen forskjell. At det blir for «stort» og høytsvevende for meg. Men når det kommer til naturvern og ta vare på det vi har rundt oss, mener jeg at jeg kan gjøre en forskjell. Jeg kan ta med meg dritten og «velferden» jeg har bært med til fjells hjem igjen. Jeg kan plukke litt ekstra søppel før jeg vender snuten igjen. Jeg kan etterlate meg leirplassen i litt bedre stand enn jeg fant den i. Det er nemlig unødvendig å skulle bruke masse offentlige penger på svære ryddeaksjoner i fjellet når hver og en av oss kan gjøre akkurat det samme som vi gjør hjemme: Kaste søppelet i søppeldunken!

Jeg oppfordrer hver og en av oss til å ta tak og gå inn i oss selv. La sommeren 2016 bli starten på #kampenmotforsøpling! Jeg skal poste bilder av dritten jeg finner rundt omkring og hashtagge dette med #kampenmotforsøpling. Jeg vil sette fokus på dette! Vil du bli med? Vil du hjelpe til å bidra? Post dine bilder også i sosiale medier og bruk samme hashtag.

Under er et lite knippe eksempler på hva jeg finner ute i vår herlige natur

Denne bildekrusellen krever javaskript.