Vi har tidligere snakket om hvordan du kan spare uhorvelig mye vekt bare ved å bytte ut hovedkomponentene du har med deg på tur. I dette innlegget vil jeg fortelle hvordan jeg pakker for en normal sommertur. Hva MÅ med og hva må IKKE med?
Har du ikke lest den første artikkelen om det å være gramjeger, kan det være en god start. Innlegget finner du her: Gramjeger – mange bekker små…
Så, hvordan tenker jeg når jeg skal på tur? Hvilke prioriteringer gjør jeg?
Været:
Det er avgjørende å ha en formening om hvordan været skal være på turen. Blir det sol, tørt og fint, betyr dette noe for hvor mye klær du må ha med kontra om det regner og blåser. Melder det mye regn kan det også være smart å ta med et litt større telt enn om været er godt sommervær. Det blir fort litt knabert å ligge i sture innendørs over tid i et bittelite telt. Skal du likevel sloss med værgudene kan det definitivt være en fordel med vanntette klær, både oventil og nedentil. I godt vær bruker vi vanligvis store deler av dagen utenfor teltet og kravet til komfort er naturligvis ikke så høyt.
Lengden på turen:
Hvor langt du har tenkt å labbe innover fjellet er selvsagt også viktig med tanke på oppakningen. Er du langt utenfor dekning og allfarvei (noe vi ofte er), bør man ha litt ekstra sikkerhet med seg. Litt ekstra klær, kanskje en nødbivuakk (særlig i fjellheimen) og litt ekstra mat. Er turen kort bevilger vi oss gjerne litt ekstra velferd i form av ekstra snop, en bedre middag e.l. I tillegg har vi ikke samme strenge krav til sikkerhet og sikkerhetsmargin.
Hva skal du gjøre:
Sommerstid er det alltid fisking som står på programmet for vår del. Vi går aldri turer uten en elv eller et vann som mål. Derfor har vi med oss fiskeutstyr. Vi sørger alltid for å ikke drasse med oss alt vi har av utstyr, men begrenser oss til prinsippet «need-to-have».
Så, hvordan ser da pakkelista for en gjennomsnittlig langtur ut?
Overnattingsutstyr:
Telt:
3-manns lettvektstelt av typen Frisport Yaranga 3 light. Sekundært et mye større 3-mannstelt av typen Hilleberg Nammatj 3 GT. Sistnevnte er også et ypperlig helårstelt. Vår utgave er 10-15 år gammelt og veier litt i overkant, mens dagens modeller er atskillig lettere.
Liggeunderlag:
Jeg bruker Therm-a-rest Neoair x-lite regular. Kristine bruker Sea to summit Ultralight mat S. Begge er svært lette og komfortable. I tillegg har vi med oss et par-tre ultratynne skumunderlag. Disse veier bare noen få gram og er geniale foran bålet for å ikke brenne hull i de oppblåsbare, samt at hundene har noe å ligge på om natta. Vi kjøpte disse på Jysk (av alle ting) for rundt 19 kroner. De funker fint sommerstid, men vinterstid på isen fryser de fast og går i stykker. Prisen gjør at vi alltid har et par reserveunderlag i boden.
Sovepose:
Vi bruker et merke som heter Cumulus Lite line 200 og 300. Dette er ultralette soveposer i dun og veier kun hhv. 535 og 640 gram. Disse tåler temperaturer ned mot null grader greit og skulle det bli litt kjølig er det bare å kle på seg litt ullundertøy. I tillegg pakker disse svært lite volum noe som gjør at sekken kan være mindre og lettere enn ved å bruke utstyr med høyt volum.
Klær:
Noe bæres, naturlig nok, på kropp. Jeg liker å ha på følgende under marsjen:
T-skjorte i ull
Softshell-bukse
Ullsokker eller sportssokker i varmt vær
Superlette løpesko for terreng (Inov-8 Rocklite GTX) som funker svært bra for min del. Har også brukt Inov-8 X-talon 212 som ikke har gore-tex membran, men da trengs det også et par vanntette sokker man kan ha på når man er i campen.
Membranjakka er naturligvis enten på kropp eller lett tilgjengelig i sekken underveis.
Utover det man har på seg, ligger følgende alltid i en superlett vanntett pakkpose:
Tynn lue
Tynne hansker
Ulltrøye
Ullongs
Ett par ekstra ullsokker/-lester
En tynn dunjakke eller en god ullgenser (dunjakka pakker og veier mindre enn en ullgenser, men ullgenseren er bedre å ha under hodet om natta).
En ekstra boxer om du blir lenge borte…
Kokeutstyr:
Gassprimus:
Vi bruker en fra Eagle Products som egentlig er litt for tung etter min smak, men den er også derfor svært robust. Denne har vært fast følgesvenn i mange år, men begynner nå å bli litt sliten. Når den byttes ut blir det en lettere variant. Jeg foretrekker de typene som står på bakken med gasslange til gassboksen.
Gass:
Avhengig av turens varighet og terreng har vi med enten en halvkilos på fjellturer eller der det er begrenset tilgang til ved, eller en 200-grams på typisk skogsturer. Egentlig kan primus bli hjemme på turer i skogen, men det er alltid fint å kunne fyre opp i teltet når det regner og er vått.
Kokekar:
Her bruker vi vanligvis en stekepanne som både går på bål og på primus. Teflon er typen og den skal ikke være tung. I tillegg har vi en lett kaserolle i de tilfellene det er hensiktsmessig. Sistnevnte kan også brukes til vannoppbevaring eller matskål/vannskål til hundene.
Kaffekjele:
Vi har to størrelser. En på 1 liter og en på 1,4 liter. Begge er av merket Trangia. Jeg hater kaffekjeler som ikke har skikkelig tut! Det blir bare søl når man heller i koppen. Når det er bare oss to på tur har vi som regel med den minste og har vi flere med i turfølget drar vi på med den store.
Bestikk, fat etc:
Vi har et lite plastfat hver, samt bestikk fra Sea to Summit. Dette er lett og tar lite plass. I tillegg har vi en stekespade i plast for å ikke skade panna. En lett klipe til kaserollen er også med. Denne er av plast og veier svært lite. En liten plastboks med krydder er også alltid med. Her er det plass til pepper og hvitløkspulver. I tillegg har vi salt med i en egen boks.
Mat:
På lange turer bruker vi nesten utelukkende Real turmat. Dette er lett å bære med seg og enkelt å tilberede. De har etterhvert fått et stort utvalg i menyer, så man finner alltid noe man liker. Frokostrasjonene er svært populære hos oss, men de varer litt for kort i magen, særlig på turer med høyt aktivitetsnivå. Antallet rasjoner er alltid tre per dag uavhengig av om vi beregner at vi får fisk. Dette handler om sikkerhet og maten er noe vi aldri kompromisser på.
Vi har alltid med oss en liten boks med smør til steking. Fisk får vi stort sett alltid slik at det blir litt variasjon i kosten. Er turen av litt kortere art, tar vi gjerne med oss noe snacks til middag en dag. Dette kan være noe kjøtt, egg og bacon eller annet som er digg å variere med. Pannekaker er også utrolig deilig å steke etter noen dager på fjellet. En liten pose ferdigrøre som man kun tilsetter vann er lett å bære med og gir så utrolig mye velferd! Bare husk sukker!
Vi tar alltid en liten pose smågodt med oss. Det er mye energi i smågodt, samtidig som det er fint å ha noe søtt i kjeften innimellom. Dette pakkes i dobbel plastpose slik at det ikke blir vått og klissete. Sjokolade er også selvskreven i topplokket på sekken. Min favoritt er snickers, da den gir litt mer i magen enn mange andre sjokolader.
Pulversaft er også fint å ha litt av. Fjellvann er godt det, men av og til er det ekstra godt å blande saft til en forandring.
Nøtter hender det at vi tar med. Det er næringsrikt og godt, og vel verdt å ta med seg hvis man gidder å bære det, men dette er en av tingene vi ofte prioriterer bort.
Kaffe MÅ være med, veie hva det veie vil! 😀
Annet utstyr:
Kart og kompass:
Noe av det viktigste jeg har med meg. Jeg foretrekker dette foran GPS da kartet alltid virker og aldri går tom for strøm. Det er alltid lett tilgjengelig under marsj og ligger ofte inne i teltet når vi ligger i camp. Vi bruker mye tid på kartstudier når vi ligger å slapper av. Ser oss ut andre vann eller elver i nærheten som kan være aktuelle å besøke, eller planlegger kommende turer. Det er mye enklere, synes jeg, å få oversikten over terrenget med et kart enn med GPS.
Tau:
En liten kveil med tynt klatretau er alltid i topplokket på sekken. Det er utrolig anvendelig til alt fra å lage tørkesnorer til å henge opp ryper i. 4-5 meter er tilstrekkelig.
Drikkeflaske:
Denne bør være standard i sidelomma på sekken. Lett tilgjengelig når man går, og utrolig hendig når man ligger i camp. Flaska bør romme minst en halvliter, men jeg foretrekker de litt større. Jeg liker de som har stor åpning slik at det går fort å fylle de.
Kniv:
Det finnes utrolig mange gode kniver i verden, men det finnes ikke så mange gode, lette. Jeg har funnet min favoritt som koster en snau femtilapp. Det er Rapala sin hvite med «rambokniv-tagger» øverst på bladet og med en liten lett plastslire. Dette er den letteste kniven jeg har sett og er verdt sin pris mange ganger!
Myggspray:
Her foretrekker jeg Mygga myggmelk, men siden denne har flaske av glass, velger jeg ofte Mygga myggspray på plastflaske.
Fiskeutstyr:
Her er det ikke stang og snelle som veier så veldig mye, men alt det andre som kan være fristende å legge i sekken. Vi holder oss til flueboks med de mest relevante fluene, noen ruller fortomsmateriale, snøreglider, snøreklipper, tørkepulver, og en liten taske til å ha alt dette i. Håven må selvsagt være med, det samme gjelder fiskebrillene og en caps.
Til slukstanga holder det lenge med 4-5 små sluker i en liten boks.
Hva trenger du IKKE å ta med?
Det er egentlig ikke så mye du IKKE trenger å ta med, det handler mer om hva som er nødvendig å ta med. Hva KAN du klare deg uten og hva KLARER du deg uten. Dette endrer seg naturligvis etter sesong. Midt på sommeren klarer du deg fint uten hodelykt, værtfall om du bor nord for polarsirkelen, men denne MÅ nesten være med på sensommeren og høsten. Som regel klarer du deg fint uten et ekstra sett med ullundertøy og en ekstra genser, det er vanligvis nok med ett sett av hver. Klarer du deg fint uten to-tre sett tykke lester? Sannsynligvis ja. Kan du være uten øl og vin? Trolig.
Alt dette handler til syvende og sist om din egen turerfaring og hvor mye ekstra «luksus» du kan klare deg uten. Når man har minimalt med utstyr og velferd med seg blir fort «luksusen» det du finner i naturen. Den sprøstekte røya i panna sammen med urter du finner i naturen, den koppen med ferske moltebær du varmer i kjelen og spiser til dessert eller de få bitene med smågodt du faktisk bar med deg.