Når du endelig har manøvrert deg gjennom stangjungelen og snørehaugene i butikken er du nesten i mål. Det er fortsatt noen ting du bare må ha som fluefisker. Her vil jeg gi deg en oversikt over hva jeg mener du MÅ ha og hva som er kjekt å ha.
Les også: Utstyrsguide for nybegynneren: Fluestang
Ting du MÅ ha
Snelle:
Siden du allerede står med en stang i ene hånda og en snelle i andre hånda er det helt nødvendig med en snelle som du skal fylle med deilig, glatt snøre! Etter min mening er snella det du skal legge minst vekt på til å begynne med. Snella har ett, og bare ett, formål: Oppbevare snøret. Du finner sneller i absolutt alle tenkelige prisklasser fra et par hundrelapper opp til hundre tusen kroner! Velg en som er stor nok til å romme snøret ditt og noen meter backing. Backing er litt kraftig flettet snøre som legges innerst på snella, altså innenfor selve fluesnøret. Backingens oppgave er å være ekstra snøre hvis du skulle få på en fisk som absolutt ikke vil være i nærheten av deg. Skal du fiske ørret og røye i elver og vann holder det vanligvis med 50 meter backing, men har du god plass på snella er det bare å fylle på så mye backing som mulig. Det gjør at snøret potensielt får mindre minne, siden omkretsen inni snella blir større. Kjøp gjerne en snelle med stor spole for å ytterligere gjøre omkretsen større. Dette gir deg en fordel til når du skal sveive inn fisk: Det går raskere og jevnere.
Fortom:
Fortommen er nylonbiten du fester flua til. Den er festet helt fremst på fluesnøret for å gjøre snøret mindre synlig for fisken, samt gjøre det enkelt å feste flua. Du får kjøpt ferdige fortommer som er tapert til passende tykkelse. Tapering er at fortommen er tykkest i den enden som knytes fast i fluesnøret og tynnest i den enden flua festes i. Fordelen med en tapert fortom er at fluekastet avsluttes på en god måte og at fortommen vanligvis strekker seg bedre ut på vannet. Kjøp gjerne en fortom som er spesialtilpasset det fisket du skal bedrive. Til ørretfiske er en fortom vanligvis rundt ni fot lang og har en spiss på rundt 0,18mm – 0,20mm. Om du vil ha den lenger og tynnere er det bare å kjøpe en liten spole nylon på 0,15mm. Vil du være skikkelig avansert, kjøper du mange nylonruller i forskjellig diameter og bygger din egen fortom.
Glidemiddel:
Ikke få grisete tanker i hodet nå! Glidemiddel er need-to-have og enhver fluefiskers beste venn! Det finnes ikke noe mer irriterende enn et snøre som glir dårlig i stangringene. Kjøp et middel som er lett å påføre og funker selv om snøret er vått. Ha gjerne en liten fille i lomma som du kan bruke til å påføre glideren. En liten flaske glider holder lenge, så bruk en drøy hundrelapp på dette.
Fluer:
Dette er selvsagt ganske åpenbart, men det er mulig å kjøpe et assortert utvalg fluer på butikken. Du trenger ikke sette i gang din egen lille fabrikk med det samme (selv om det er veldig morsomt). Kjøp noen fluer tilpasset det fisket du skal utøve og ta gjerne med en flueboks i samme slengen om du vil ha en høvelig plass å oppbevare fluene. Det er ganske irriterende å skulle løsne kroker fra lomma hver gang du skal bruke den…
Polaroidbriller:
Det er to grunner til at du må ha dette. 1: Du klarer å se fisken bedre i vannet. 2: De beskytter øynene dine mot pågående fluer når du kaster. En billig forsikring mot gufne øyeskader.
Les også: Utstyrsguide: Slik velger du riktig fluesnøre
Ting som er kjekt å ha
Vadere og vadesko:
Behovet kommer an på hvor du skal fiske. Oppholder du deg mest i fjellet ved et vann, kan du godt klare deg uten vadere. Skal du derimot fiske i elv etter laks eller ørret vil behovet for vadere melde seg ganske umiddelbart. Jeg vil anbefale deg å kjøpe lettvekts vadere av gore-tex eller annen «tex». Disse puster noe i varmen og du kan fylle på med varme klær under om du skulle stå mye ved kysten å fiske sjøørret. Min erfaring er at det kan være lurt å legge noen kroner ekstra i disse i stedet for å kjøpe de aller billigste til under tusenlappen. Du slipper da risikoen ved at de begynner å lekke i sømmene allerede på første tur. Skoene får du i mange varianter. Jeg foretrekker de med gummisåle da jeg synes de har bedre grep på våt mark. De er kanskje litt glattere når du står i elv med sleipe steiner, men dette kan jeg lett leve med.
Håv:
Kjekt hjelpemiddel. Kjøp gjerne en som er lett å bære med deg om du skal langt avgårde. Plukk også gjerne en med små masker og uten knuter. Dette er mer skånsomt mot fisken om du skal sette den tilbake igjen. Da kan det også være greit med en håv med innebygd vekt slik at du slipper å håndtere fisken så mye før den skal tilbake.
Fiskevest/hip-bag:
Dette er noe de fleste kjøper seg for å oppbevare alle greiene som gjerne følger med etter noen år med fisking. Jeg foretrekker hip-bag (eller rompetaske), men dette er ikke særlig lurt om du vanligvis står vadet ut til navelen. Da blir innholdet vått. Om du vil ta med deg vesten eller taska på lengre turer, ville jeg valgt en som er så lett som mulig for å spare vekt.
Caps:
I tillegg til å holde myggen unna skallen, skjermer den for at lys skal trenge inn bak brillene dine, slik at det blir enklere å se det som er under vann.
Fiskevekt:
Fisker du ørret trenger du en som kan veie opptil fem kilo, da er du rustet for de fleste fisker. Skal du ut i lakseelva bør du ha en som går til 20-25 kilo. Jeg kjøper alltid fjærvekt for en femtilapp da de er lette og tar liten plass.
Måleband:
Greit å ha i veska for å også måle lengden på fisken. Vet du både vekta og lengda kan du også beregne kondisjonsfaktoren på fisken. Ingen nødvendighet, men morsomt når man får skikkelig feite kubber!
Temperaturmåler:
Fint hjelpemiddel for å ha en viss oversikt over hvordan det ligger an litt under overflata. Er det f.eks for varmt i elva, bør ikke laksefisker settes ut igjen da de ofte ikke klarer å komme seg til hektene igjen.
Tørkemiddel til tørrfluer:
Dette er ofte en liten boks med pulver som du rister flua inni for å tørke den etter at den har druknet. Det finnes også sprayer med impregnering for å forlenge varigheten av tørkingen. Jeg foretrekker bare pulver. Det finnes lite som er så irriterende som fluer som skal flyte som ikke gjør det!
Det er altså ikke SÅ mye som skal til for å komme godt i gang. Når du blir mer erfaren vil behov for all mulig slags «nips» melde seg. Da er det bare å kvesse kredittkortet og stupe inn i sportsfiskebutikken igjen. Jeg har selv sett ut som et juletre av utstyr en gang i tiden, men har nå moderert meg til å drasse med meg kun det jeg vet jeg trenger.
Lykke til med din nye favoritthobby!
Flott artikkel, med masse nyttig informasjon for en som har kjøpt stang, snelle og snøre, men foreløpig ikke tatt det i bruk !
Så bra at du likte artikkelen Terje!