Verdens beste bacon

Bacon og sideflesk laget fra bunnen av danker ut alt du får i butikken! Her får du vår oppskrift som virkelig treffer «sweet-spot’en»!

Om denne retten

Bacon er en selvskreven del av søndagsfrokosten eller som skikkelig power-mat i lunchboksen på fjellet. Denne oppskriften garanterer deg et kanonbra resultat! Og NB: Prøv sideflesk i stedet for bacon, det er helt konge! 
Ribbe kjøper du gjerne før jul når prisene er lave, og se etter en som har mye kjøtt.

Ingredienser

  • Ribbe
  • Grovsalt
  • Nitrittsalt

Det er utrolig enkelt å lage eget bacon og sideflesk. Du trenger en kjøkkenvekt og et røykeri. Vi bruker Smokai røykgenerator og vanlig røykespon kjøpt på butikken. Du kan sikkert prøve forskjellige typer spon for å finne din favoritt. Vi brukte bøkespon da det var det vi hadde tilgjengelig.
Vil du prøve med urter kan du ha i litt basilikum, timian eller annet for å sette litt ekstra smak på kjøttet.

Slik gjør du det

Steg 1

 

Skjær ut alle ben, dersom ribba har det. Disse tar du vare på, vakumpakker de og fryser de ned, så har du deilige kraftbein til sauser på et senere tidspunkt.

Steg 2

Skjær opp ribba i passende porsjonsstykker.

Steg 3

Nå kommer du til saltingen. Vei hver enkelt kjøttbit og regn deg fram til 2,5% av vekta. Svaret du får er så mye salt du skal bruke per stykke kjøtt. 

Steg 4

For å få den deilige røde fargen på kjøttet, i stedet for den grå kjedelige, benytter vi litt nitrittsalt. Dette får du tak i i ferskvaredisken på butikken om du ikke finner det i den vanlige salthylla. Vi fordelte saltmengden med 1/3 nitrittsalt og 2/3 grovsalt.

Steg 5

Legg kjøttstykkene i en vakumpose og fordel først nitrittsaltet på kjøttet og deretter grovsaltet. Vil du teste ut smakstilsetninger av urter, har du dette i sammen med saltet. Vi prøvde noen biter med timian, men hadde altfor lite, så her er det bare å fyre på med deilige urter i posen.

Steg 6

Vakumpakk alle kjøttstykkene sammen med saltet og eventuelle urter. Legg alt i en høvelig balje og sett det kjølig. Det skal nå ligge minst fire døgn, men om du lar det ligge lenger går det helt fint. Siden vi nå har veid opp saltet blir ikke kjøttet mer salt enn 2,5%. 

Steg 7

Snu alle pakkene en gang om dagen inntil de er klare til røyking. Vil du heller ha sideflesk, som vi digger, har du nå ferdig sideflesk klar til spising.

Steg 8

Skal du røyke kjøttet til bacon, henger du de til tørking i ett døgn før du legger de i røykeriet. Vi fylte opp vår 1 liters Smokai med røykespon og fyrte i gang. Når dette var brent opp, lot vi kjøttstykkene henge et døgn i røykeriet til lufting.

Steg 9

Nå er baconet også ferdig. Ønsker du tynne skiver, er det bare å skjære opp før du pakker. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta informasjon fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Vi er ikke så glade i veldig salt bacon og sideflesk, så 2,5% salt passer perfekt for oss. Dette er jo en smakssak, så prøv deg fram for å finne din sweetspot når det gjelder saltmengde, og forsåvidt også røykmengde.

Lykke til!