Kongekrabben er nok, for mange, en ganske eksklusiv og ekstremt dyr råvare. Vi var så heldige at en av valpekjøperne kom innom med en svær eske breddfull av deilige krabbeklør!
Vi har fra tidligere kokt oss lei på krabbe, så i det siste har vi prøvd ut litt forskjellige måter å tilberede denne herlige krypende skapningen på, og sist fredag var det tid for å prøve ut kongekrabbesuppe. Kristine har spist dette på et par restauranter før med varierende erfaringer, jeg har aldri smakt det før. Men resultatet ble helt magisk! Kristine trillet terningen til en sekser og mitt terningkast stoppet på en femmer. Kristine mente det var den beste suppa hun noensinne hadde smakt, så kokken, altså undertegnede ble passe forlegen og ydmyk!
Jeg vil på det sterkeste anbefale å prøve denne fremgangsmåten, og det beste av alt er at det er utrolig enkelt også!
Ingredienser:
- Kongekrabbe nok…
- En del reker
- Rotgrønnsaker til kraftkoking
- Persillerot
- Gulrøtter
- Sellerirot
- Kålrot
- Hvitvin
- Chili
- Hvitløk
- Ingefær
- Gulløk
- Stangselleri
- Fennikel
- Fløte
- Kokosmelk
- Frisk koriander
- Frisk gressløk
- Brød
Koke kraft:
Klipp opp klørne og beina og ta ut alt kjøttet. Skallet legges i en svær gryte. Pill rekene og ha skallet i den samme svære gryta. Tilsett en god klunk med tørr hvitvin og fyll opp med vann slik at det nesten dekker skallet. Hakk rotgrønnsakene, gulløk, chili, hvitløk og stangselleri og tilsett i gryta. Hvilke rotgrønnsaker du bruker velger du selv og du kan gjerne bare bruke det du måtte ha i kjøleskapet.
Krafta skal koke opp og småkoke i 5-10 minutter før du skrur ned plata og lar det hele trekke i ca en halvtime. Sil krafta gjennom et dørslag og press ut så mye væske som mulig av grønnsakene. Det vil komme litt grums også gjennom, så sil gjerne gjennom en melsikt til slutt.
Nå har du en utrolig god skalldyrkraft som et perfekt utgangspunkt for en vellykket suppe! Om du ønsker litt kraftigere smak kan du redusere kraften til ønsket styrke. I suppeboka jeg har i skapet står det at man ikke bør redusere fiskekraft altfor mye da dette påvirker smaken. Jeg reduserte fra ca 3,5 liter kraft til drøyt 2 liter og kunne ikke merke noe negativ innvirkning på smaken.
Koke suppe:
Mens krafta har kokt og redusert har jeg brukt tiden til å klargjøre de øvrige ingrediensene. Det er så fint med suppelaging at man har så god tid og at den nesten lager seg selv. Ingen stress og du kan bruke mye tid sammen med de du lager mat til.
Kutt grønnsakene du ønsker å bruke i terninger. Det er en fordel om de blir omtrent like store alle sammen, så blir de mer jevnt kokt. Vi brukte gulrøtter, kålrot, stangselleri og fennikel. De to sistnevnte trenger kortere tid i gryta enn rotgrønnsakene.
Før grønnsaker og skalldyr skal oppi suppa må den smakes til. Vi hadde en dæsj fløte og 4-5 spiseskjeer med kokosmelk i kraften. Da får den en lysere farge og blir meget bra!
Stek drøyt halvparten av krabbekjøttet i panna på høy varme i kort tid. Den skal bare bli gyllen i fargen. Jeg brukte smør til stekingen. Ha det i suppa og mos det med en stavmikser. Suppa blir nå litt mer fyldig, men ønsker du den mer kremet jevnes den med maisena.
Nå kan du ha rotgrønnsakene i suppa. Ikke la den koke nå, bare trekk grønnsakene. Rasp også ingefæren oppi suppa. Smak til slik at smaken ikke blir for dominant for deg.
Etter noen minutter kan du ha oppi de andre grønnsakene som trenger kortere koketid. Samtidig freser du kjapt det resterende av krabbekjøttet og tilsetter dette sammen med rekene helt på tampen av kokingen. Finhakk litt koriander og gressløk og dryss over rett før du serverer. Sammen med et brød du liker og gjerne en tørr hvitvin blir dette en sikker vinner!
Noen bilder fra forarbeidet:
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.